Na silnicích kontrolujeme dál, upozornili policisté

Policejní kontrola. Ilustrační foto: Jan SůraPolicejní kontrola. Ilustrační foto: Jan Sůra

Nouzový stav si podle policie vykládají někteří řidiči jako příležitost nerespektovat pravidla silničního provozu a využít klidnějšího provozu k rychlejší

Nouzový stav si podle policie vykládají někteří řidiči jako příležitost nerespektovat pravidla silničního provozu a využít klidnějšího provozu k rychlejší jízdě. Řada řidičů se navíc domnívá, že ze silnic zmizely policejní kontroly.

Policie ve svém nejnovějším prohlášení ale varovala řidiče, že kontroly dál probíhají. „Policisté i v době vyhlášeného nouzového stavu nadále věnují pozornost provozu na pozemních komunikacích, provádějí silniční kontroly a sledují dodržování nejvyšší povolené rychlosti a dalších pravidel,“ uvedla v prohlášení ústecká policie.

Podle ní dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu nadále provádí policisté služby dopravní policie i ostatní policisté. „Apelujeme na řidiče, aby dodržovali pravidla silničního provozu a v době, kdy je společnost ohrožena pandemií, neohrožovali navíc sebe a své okolí nezodpovědným chováním na silnicích,“ uvedla ústecká policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podle tento týden zveřejněných statistik klesl počet dopravních nehod od vyhlášení nouzového stavu zhruba o polovinu. Podle šéfa BESIPu Tomáše Neřolda je týden krátká doba na dělání definitivních závěrů o dopadu nouzového stavu na nehodovost. „Je ale patrné, že výrazně oslabený provoz se projevuje v úbytku celkového počtu nehod a nadějnou kolonkou ve statistice je i nízký počet těžkých zranění. U nejtěžších následků nehod – úmrtí a těžká zranění, je ale ošemetné předpokládat, že nízké intenzity dopravy přinesou automaticky méně nejtragičtějších nehod. Prázdnější silnice mohou pomoci například chodcům či cyklistům, ale dávají také prostor k vyšším rychlostem a právě nepřiměřená rychlost je stále nejrizikovějším faktorem při nehodách, kde umírají lidé,“ řekl deníku Zdopravy.cz Neřold.

Podle něj bude záležet i na tom, zda se změněná atmosféra ve společnosti projeví i na silnicích. „V boji proti šíření koronaviru vidíme kolem sebe silnou vlnu solidarity, odpovědnost a ochotu chránit druhé dodržováním pravidel. Buď si to přeneseme i na silnice, nebo budeme dále zavírat oči před tím, že každý měsíc zaplatí 45 lidí životem za to, že se pohybují v silničním provozu,“ doplnil Neřold.

 

Tagy BESIP nehodovost nehody Policie ČR
39 komentářů