Na Rajské zahradě začnou zastavovat vlaky 10. prosince, instalace lávky uzavře na několik dnů Chlumeckou

Budování zastávky Praha-Rajská zahrada. Foto: Praha14.czBudování zastávky Praha-Rajská zahrada. Foto: Praha14.cz

Přechod silnice a kolejí budou tvořit dvě ocelové lávky zakončené dvěma věžemi, ve kterých bude schodiště a výtahy

Cestující v pražské integrované dopravě (PID) budou moci od 10. prosince využívat novou vlakovou zastávku na Rajské zahradě na Praze 14. ČTK o tom dnes informoval Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou veřejnou dopravu.

O den dříve bude zprovozněna nová lávka přes Chlumeckou ulici, po které lidé přejdou k vlakům. Kvůli výstavbě lávky bude od 17. do 19. listopadu omezen provoz v Chlumecké ulici. Železniční zastávku buduje Správa železnic (SŽ) a lávku financuje hlavní město.

Rajská zahrada (zastávka) se otevře 10. prosince ke změně jízdních řádů současně s první částí lávky, která bude spojovat nástupiště s okolní zástavbou. Druhá část lávky až k metru bude otevřena během příštího roku. Zatím tedy bude nutné využít pro cestu od sídliště a metra stávající podchod pod Chlumeckou,“ uvedl Drápal.

Bez změny jízdních dob

V zastávce Rajská zahrada budou zastavovat příměstské vlaky, vznikne tam přestupní uzel mezi železnicí, metrem a autobusy. „Provoz ani jízdní doby se oproti dnešku nijak nezmění, protože už letošní jízdní řád počítal s tím, že se v průběhu roku zastávka otevře. Nicméně oproti stavu před zahájením rekonstrukce celého úseku, je nyní mezi Vysočany a Horními Počernicemi jízdní doba delší o minutu. S případným zkrácením jízdní doby lze počítat až asi od roku 2027, kdy se má na trati zprovoznit nový zabezpečovací systém a zvýšit maximální povolená traťová rychlost,“ uvedl Drápal.

Instalace části lávky spojující Rajskou zahradu s částí Hutě si vyžádá od 17. do 19. listopadu uzavírku v Chlumecké ulici. Uzavřeny budou nejdříve od 13. listopadu levé jízdní pruhy v obou směrech, na což naváže od 16. listopadu úplná uzavírka, která je nutná kvůli svařování konstrukce. Kdy přesně bude Chlumecká v neděli 19. listopadu otevřena, bude záležet na postupu prací. Řidiči budou muset jet objízdnou trasou Broumarskou a Ocelkovou ulicí.

Přechod silnice a kolejí budou tvořit dvě ocelové lávky zakončené dvěma věžemi, ve kterých bude schodiště a výtahy. Šířka lávek je naplánována na 3,75 metru a schodišť na 1,75 metru. Lávky budou přes Chlumeckou měřit 49,35 metru a přes železnici k nástupištím to bude 20,27, respektive 16,73 metru.

Tagy PID Praha 14 Praha-Rajská zahrada Pražská integrovaná doprava Rajská zahrada Správa železnic zastávka Rajská zahrada
83 komentářů