Na Rajské zahradě roste nová zastávka. Hotová bude letos, cestující ji možná využijí až příští rok

Stavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDStavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PID

Zastávka bude hotová do konce roku, zhotovitel přístupové lávky není dosud vybrán.

Správa železnic pokročila s budováním další zastávky v Praze. Vzniká na trati Praha – Lysá nad Labem v blízkosti stanice metra B Rajská zahrada. Posun ve stavbě představila na svém facebookovém profilu Pražská integrovaná doprava. Po loni otevřené stanici Zahradní Město půjde o další novou zastávku, navíc s možností přestupu na metro.

„Výstavba zastávky u metra Rajská zahrada probíhá podle schváleného harmonogramu tak, aby cestujícím mohla sloužit od nového jízdního řádu v prosinci. Předpokladem zprovoznění v tomto termínu je dokončení lávky přes silnici k metru, která je investicí hlavního města Prahy,“ řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola. V návrhu jízdního řádu zatím zastávka není.

Zda Praha stihne postavit lávku, není zatím jisté. Dosud nebyl vybrán zhotovitel. Soutěž běží od května, byly již podány nabídky. „Díky nové lávce se lidé snadno dostanou do stanice metra z železniční stanice, ale lávka propojí také ulice Chlumecká a Borská. Dnes je toto území rozdělené železniční tratí a výpadovkou směrem k Pražskému okruhu. Uvažujeme i o tom, že o barvě lávky by mohli Pražané rozhodnout v anketě,“ řekl na jaře při schválení zakázky náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Už tehdy hlavní město uvedlo, že dokončení se očekává v první polovině příštího roku.

Stavba výrazně zkrátí pěší napojení okolo Rajské zahrady. Předpokládané využití lávky pro obyvatele přilehlých oblastí bez započtení využití pro provoz železniční stanice je průměrně 500 osob za hodinu.

Na Rajské zahradě vznikají dvě nástupiště: jedno na straně ke stanici metra a druhé ostrovní mezi kolejemi. Nová zastávka je součástí rozsáhlé modernizace trati, kde je jednou z největších položek výstavba nového vysočanského nádraží. Zakázku za 4,198 miliardy získalo sdružení Mstětice – Vysočany, které vede Subterra. Dalšími členy jsou OHL ŽS, Eurovia a EŽ Praha.

Stavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDStavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDStavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDStavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDVýstavba zastávky Praha-Rajská zahrada. Foto: Správa železnicPlány na novou zastávku a lávku na Rajské zahradě. Foto: Praha14.cz
Tagy PID praha Praha-Rajská zahrada Pražská integrovaná doprava Rajská zahrada Správa železnic Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín zastávka Rajská zahrada
86 komentářů