Na Pankrác k metru přijela poprvé tramvaj, cestující sveze ale až příští rok

Měřící tramvaj na Pankráci. Foto: DPPMěřící tramvaj na Pankráci. Foto: DPP

Nová linka 19 začne zajíždět na Pankrác až od června po dokončení další části rekonstrukce tramvajové tratě.

Pražská tramvajová síť dnes zažila malou historickou událost. Došlo k protažení tramvajové trati až ke stanici metra Pankrác.  Po zkušebních jízdách v příštích dnech se sem ale ještě téměř půl roku žádná nepodívá.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP)  dokončil stavbu tratě ze stanice Pražského povstání k metru Pankrác. Novým úsekem dnes projela měřicí tramvaj, následovat bude ještě testování s běžnými tramvajemi. „V pátek dopoledne by mělo proběhnout jednaní o uvedení do zkušebního provozu a následně odpoledne plánujeme obnovit provoz k pankrácké vozovně,“ řekl vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Nová trať vznikla během rekonstrukce trati v ulicích Na Veselí a Soudní, ta odřízla od provozu i pankráckou vozovnu. V rámci rekonstrukce DPP nahradil stávající velkoplošné panely pevnou jízdní dráhou s upevněním typu W-tram. Současně s tím v tramvajové trati nainstaloval protihluková opatření ve formě antivibračních rohoží a kolejových mazníků. Rekonstrukci trati DPP využil k výměně kolejových konstrukcí a oblouků před samotnou vozovnou Pankrác.

Prodloužení tramvajové trati ke stanici metra Pankrác je součástí plánu protáhnout tramvaje až na Budějovickou ulici (po křižovatku Budějovické a Bystřické ulice), ten schválili v říjnu radní. Podle původních plánů měla na Pankrác vyjet linka 19, Praha nakonec plán posunula a k nové zastávce budou tramvaje zajíždět až příští rok v červnu po dokončení rekonstrukce tramvajové trati v Táborské ulici do Nuslí, která by měla začít hned po zimní technologické přestávce.

Na Pankrác už do stejného místa tramvaje jezdily v minulosti, provoz skončil ale den poté, co začal provoz metra.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Top tramvaj na Pankrác tramvaj Pražského povstání - Pankrác - Budějovická vozovna Pankrác
100 komentářů