Na Opavsku a Vítkovsku nevyjely desítky spojů, dopravci Z-Group bus chybějí řidiči

Autobus Iveco Crossway společnosti Z-Group Bus. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerAutobus Iveco Crossway společnosti Z-Group Bus. Autor: Zdopravy.cz/Jan Meichsner

Moravskoslezský kraj kvůli problémům nevylučuje ani možnost vypovězení smlouvy a hledání nového dopravce.

Na Opavsku a v oblasti Vítkova se cestující od počátku týdne musejí potýkat s výpadky autobusových spojů. Dopravce Z-Group bus nemá podobně jako na přelomu června a července dostatek řidičů. Například ve středu nebylo vypraveno zhruba sedm desítek spojů. Moravskoslezský kraj kvůli problémům nevylučuje ani možnost vypovězení smlouvy a hledání nového dopravce, což je ale poměrně zdlouhavý proces. ČTK to dnes řekli mluvčí společnosti Z-Group bus Miroslav Slaný a mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

„Musím potvrdit, že nezvládáme vypravovat desítky spojů denně. Chybí nám zhruba pět řidičů, ale i když to číslo nevypadá strašně, znamená to velký problém. Stalo se to, že se nám bohužel sešly nešťastně dovolené a do toho nám i někdo onemocněl,“ uvedl Slaný. Podle něj má společnost v Moravskoslezském kraji asi 370 řidičů autobusů a ve středisku na Opavsku je jich okolo 150. Na každého řidiče během turnusu připadá minimálně deset spojů, výpadek pěti řidičů tak znamená desítky nevypravených spojů.

Slaný předpokládá, že výpadky potrvají minimálně do konce týdne, v menší míře zřejmě i na počátku příštího. „Pomohou nám řidiči z jiných našich sesterských dopravních společností,“ řekl Slaný. Podle něj je nedostatek řidičů obecným problémem u všech dopravců.

„Protože dopravce neplní povinnosti z uzavřených smluv, uděluje mu Moravskoslezský kraj za nezajištění spojů sankce. Od počátku smluvních vztahů s dopravcem Z-Group bus mu Moravskoslezský kraj udělil sankce za zhruba 13 milionů korun,“ uvedla Chlebounová.

Dodala, že úřad denně řeší stížnosti z jednotlivých měst a obcí. Kraj ale nedisponuje vozidly, která by mohl na linky operativně nasadit. Musí podle mluvčí poptávat další dopravce, kteří ovšem také zápasí s nedostatkem řidičů a nemají potřebný počet autobusů na tak rozsáhlý výpadek.

„Představitelé samosprávy i odpovědní zaměstnanci krajského úřadu intenzivně jednají s dopravcem a neustále hledají v rámci svých kompetencí a smluvních možností řešení tohoto problému. V minulosti byly problémy dopravce Z-Group bus zaznamenány i v jiných dopravních oblastech, ale vždy se mu podařilo situaci stabilizovat,“ řekla mluvčí.

Z-Group bus zajišťuje na základě dlouhodobých smluv dopravní obslužnost ve čtyřech oblastech v Moravskoslezském kraji. „Pokud se situace nezlepší, je možné vyhlásit nové výběrové řízení a hledat nového dopravce. Je ale nutné upozornit, že celý proces jak ukončení smluvního vztahu se stávajícím dopravcem, tak i vyhlášení nového výběrového řízení a uzavření smlouvy s novým dopravcem, je velmi zdlouhavý,“ řekla Chlebounová.

Připomněla, že cestující má právo na vydání potvrzení o vynechání spoje. Místa vydávání potvrzení stanoví dopravce ve smluvních přepravních podmínkách. Cestující je také oprávněn podat u dopravce stížnost. V souladu s přepravním řádem však nemá právo na náhradu škody. Podobné problémy měl dopravce na přelomu června a července, kdy kvůli nedostatku řidičů nebyl schopen vypravovat některé spoje na Novojičínsku.

Tagy Moravskoslezský kraj nedostatek řidičů Z Group bus
47 komentářů