Z-Group bus chybějí řidiči, na Novojičínsku nevyjely už stovky spojů

Ústřední autobusové nádraží Ostrava (Ostrava, ÚAN). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýÚstřední autobusové nádraží Ostrava (Ostrava, ÚAN). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Zatímco dopravce problém vysvětluje nemocnými řidiči, ti poukazují na výpovědi podané z důvodu špatných pracovních podmínek.

Cestující na Novojičínsku musejí už téměř třetím týdnem počítat s velkými komplikacemi v autobusové dopravě. Společnosti Z-Group bus, která ji zajišťuje, totiž chybějí řidiči. Na problém upozornila Česká televize (ČT). Dopravce komplikace vysvětluje tím, že onemocnělo několik řidičů a náhradu za ně nedokázal sehnat.

Podle řidičů však za situací stojí výpovědi, které měli podat kvůli svému údajně neúnosnému nasazení, kdy mají až 300 hodin přesčasů za měsíc. Výpověď z důvodu špatných pracovních podmínek podalo dle informací ČT  až patnáct řidičů.

O rozsahu komplikací svědčí například fakt, že jen za minulý týden nevypravila společnost přes 200 autobusových spojů. Problémy navíc trvají už od čtvrtka 22. června. Řada lidí se o rušení linek často dopředu vůbec nedozví, informace jsou totiž někdy k dispozici jen na stránkách koordinátora dopravy Kodis.

Tučné pokuty v řádech milionů

Situaci už řeší i Moravskoslezský kraj, který služby poptává a platí. Dopravce nejen, že nedostává za neodjeté kilometry zaplaceno, ale musí počítat i s tučnou pokutou. Z-Group bus už dostal od počátku excesů podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Radka Podstawky sankce v řádech milionů korun.

Dopravce získal smlouvu na oblast Novojičínsko Východ na základě soutěže v roce 2018, tehdy jako ČSAD Vsetín. Firma se snaží na problémy reagovat externími řidiči, očividně to zatím nestačí.

Tagy Moravskoslezský kraj nedostatek řidičů Novojičínsko Z Group bus Z-Group
195 komentářů