Na Lipence definitivně skončil zkušební provoz RegioPanterů, nyní se bude hodnotit

RegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhyRegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhy

Pokud bude zkušební provoz vyhodnocen ve prospěch RegioPanterů, budou moci být zavedeny přímé vlaky České Budějovice – Lipno.

Na trati Rybník – Lipno definitivně skončil zkušební provoz elektrických jednotek RegioPanter. Nyní se budou testy vyhodnocovat.

„Vyhotovíme zprávu pro Správu železnic (SŽ), kde dojde ke zhodnocení provozu, splnění podmínek (ujetí požadovaných kilometrů, dodržení technických úprav). Správa železnic zhodnotí vliv panterů na trať a její opotřebení a vydá rozhodnutí,“ sdělil deníku Zdopravy.cz Jiří Ješeta, člen představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu.

„Dle našeho pozorování se žádné zásadní technické potíže nevyskytly. Do měsíce by měla být zpráva a pak je dáme zpět do běžného provozu,“ věří Ješeta.

Příběh nasazení RegioPanterů na Lipence začal už v říjnu 2020, kdy dráhy testovaly přechodnost jednotky. Jednotka testy prošla, načež mohl být později zahájen zkušební provoz. To se nepovedlo na trati Tábor – Bechyně, kde se ukázal jako nepřekonatelný problém hned první oblouk v Táboře.

Ani s Lipenkou si přitom pantery „nesedly“ na první pokus. Zkušební provoz byl několikrát ukončen a po úpravách znovu obnoven. Mimo jiné se upravoval software, aby se zvýšila četnost mazání okolků, a tím snížení tření.

Pokud bude zkušební provoz na Lipence vyhodnocen ve prospěch RegioPanterů, budou moci být v budoucnu zavedeny přímé vlaky České Budějovice – Lipno. Elektrické jednotky by na trati 195 nahradily starou elektrickou lokomotivu řady 210 s vozy řad BDs a patrovými Bdmteeo.

České dráhy a kraj se už loni dohodly na pořízení dalších RegioPanterů k současným 14, které na jihu Čech jezdí.

Tagy České dráhy RegioPanter Správa železnic trať Rybník - Lipno
93 komentářů