Na letiště ve Vídni začnou jezdit nové jednotky KISS od Stadleru

Jednotka Stadler KISS pro spojení centra Vídně a vídeňského letiště. Foto: Stadler RailJednotka Stadler KISS pro spojení centra Vídně a vídeňského letiště. Foto: Stadler Rail

Důvodem nákupu je rostoucí poptávka po cestách na letiště.

Společnost City Air Terminal Betriebsgesellschaft (CAT), která provozuje expresní železniční spojení mezi centrem Vídně a vídeňským letištěm Schwechat, pořídí tři nové jednotky Stadler KISS.

Dopravce, který je společným podnikem Vídně a rakouských spolkových drah ÖBB, si pořizuje pětivozové jednotky pro zhruba 300 cestujících s maximální rychlostí 200 km/h. CAT investici do nových vozidel oznámil u příležitosti 20. výročí provoz na letiště. Denně přepraví kolem čtyř tisíc cestujících. K nasazení nových jednotek má dojít v roce 2027.

Nové vlaky budou speciálně přizpůsobeny potřebám cestujících v letecké dopravě. Budou míst dostatek úložného prostoru pro zavazadla, uličky budou širší a všude budou extra široká sedadla. K dispozici bude i prostor pro odbavení do letadla,“ řekl generální ředitel CAT Michael Forstner. Podle něj je nákup nových vozidel reakcí na nárůst počtu cestujících na vídeňském letišti. Dosud na letiště jezdí push-pull soupravy složené z lokomotivy Taurus a tří dvoupodlažních vozů.

Na vídeňské letiště jezdí i běžné vlaky rakouských drah ÖBB z celé země, letecká společnost Austrian nedávno oznámila rozšíření počtu spojů pod značkou AIRail. Rovněž na letiště jezdí vlaky z Brna.

Na letiště vlakem i s garancí při zpoždění. Austrian Airlines rozšiřují spolupráci s ÖBB

Tagy CAT City Air Terminal Betriebsgesellschaft Letiště Vídeň Stadler Kiss Stadler Rail VIE
47 komentářů