Na jižní Moravě bude platit nejspíše jen krajský tarif, dohoda s ČD se vzdaluje

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

Cestování osobními a spěšnými vlaky v Jihomoravském kraji bude od ledna s největší pravděpodobností možné jen s jízdenkami integrovaného dopravního

Cestování osobními a spěšnými vlaky v Jihomoravském kraji bude od ledna s největší pravděpodobností možné jen s jízdenkami integrovaného dopravního systému IDS JMK. České dráhy odmítly nabídku Jihomoravského kraje na uznávání i jízdenek dopravce podle tarifu TR 10. Ohledně režijek dosud rozhodnutí nepadlo.

O odmítnutí nabídky jako první informoval server iDnes.cz. Mluvčí Českých drah Radek Joklík potvrdil, že k dohodě nedošlo.

Jihomoravský kraj podmiňuje uznávání tarifu Českých drah při vnitrokrajských cestách tím, že ČD budou garantovat výši tržeb, přičemž je ale nemohou jakkoliv ovlivnit. To logicky není pro ČD v brutto kontraktu (riziko i příležitosti tržeb jsou objednatele) akceptovatelné,“ vysvětlil Joklík.

Podle něj by proto musely případný rozdíl při nižších tržbách doplatit České dráhy. „Přitom v Jihomoravském kraji veškeré nástroje, kterými lze tržby ovlivňovat, drží v rukou kraj, nikoliv dopravce. Kraj rozhoduje o pokladnách, počtu průvodčích, způsobu odbavení, dopravních modelech, marketingu i tarifní politice IDS JMK,“ dodal Joklík.

Dráhy nabízely kraji podobný model spolupráce jako v Olomouckém či Ústeckém kraji, kraj by obdržel odpovídající podíl tržeb a neměl by být škodný.

K dohodě naopak míří kraj s ČD ve věci prodeje jízdenek přes e-shop ČD a aplikaci Můj vlak. „Prověřena byla dvě možná řešení, a to buď přes QR kódy nebo přes Aztécké kódy. KORDISem byla vybrána varianta s využitím Aztéckých kódů. Pokud nám budou poskytnuty potřebné vstupy v co nejkratší době, uděláme maximum pro zahájení prodeje jízdenek IDS JMK v on-linu ČD od ledna 2020,“ dodal Joklík.

Jednání zatím běží ještě o takzvaných režijkách a jejich uznávání. Kraj už dříve nabídl jejich uznávání výměnou za paušální platbu. To se nelíbí ale železničním odborářům, ti už ustanovili stávkový výbor.

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK
149 komentářů