Na D10 začne v pondělí rozšíření, 1,3 kilometru bude mít šest jízdních pruhů

D10 u Mladé Boleslavi. Foto: ŘSDD10 u Mladé Boleslavi. Foto: ŘSD

Práce mají zvýšit bezpečnost na vytíženém úseku D10, hotovo bude do Vánoc.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne v pondělí se sanací levého jízdního pásmu dálnice D10 ve směru na Prahu v úseku mezi křižovatkami Kosmonosy a Mladá Boleslav. Součástí akce za 83 milionů korun bude rozšíření dálnice i průpletový pruh, v obou směrech tak bude zhruba 1,3 kilometru mít dálnice 6 pruhů. Podobný krok udělalo ŘSD ve směru na Turnov před třemi lety.

Zakázku získala společnost Colas, která má mít hotovo do 120 kalendářních dnů, tedy těsně před Vánoci. Jde o jednu z nejvytíženějších částí D10 i kvůli blízkosti automobilky, aktuálně se zde staví i nový most, který propojí části závodu Škoda Auto. Místem denně projede 43 tisíc aut.

Sanace svahu bude znamenat výstavbu opěrné zdi. Bude měřit 251 metrů. Umožní rozšíření jízdních pruhů na tři. Auta se zde dosud musí napojit do průběžného jízdního pruhu dálnice a následně se z něj po kilometru zase odpojí. „Propojení přídatných pruhů tedy zjednoduší pohyb tohoto dopravního proudu bez nutnosti zařazení do průběžných jízdních pruhů dálnice, a tím přispěje i ke zvýšení bezpečnosti na daném úseku,“ popsal změnu Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Úpravy budou zahrnovat rozšíření stávající zpevněné krajnice o zhruba 1,75 m v závislosti na kolísání současné šířky zpevnění a nutné zemní práce spojené s úpravou dálničního tělesa.

Omezení už o víkendu

Už o víkendu dojde k výstavbě dopravně inženýrského opatření. Stavební práce budou probíhat z pozemků mimo komunikaci. Krajnice proto bude oddělena svodidly a v celém úseku se bude jezdit v režimu vedení dopravy 2+2 provizorní jízdní pruhy. Pro zajištění maximální plynulosti a bezpečnosti provozu bude součástí dopravně inženýrského opatření i mobilní systém liniového řízení dopravy.

Tagy Colas CZ D10 Mladá Boleslav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
77 komentářů