Na části „Vláry“ nepojedou tři měsíce vlaky. Kvůli stavbě zastávky, která bude o 40 % dražší

Zastávka Šumice. Foto: sumice.czZastávka Šumice. Foto: sumice.cz

Kvůli rekonstrukci jediné zastávky zůstane část trati na tři měsíce uzavřená, místo vlaků pojedou autobusy.

Cestující na trati 341 z Uherského Brodu do Bylnice a Vlárského průsmyku čeká od pondělí až do konce listopadu velká komplikace při jízdě po této trati. Správa železnic začíná nejprve s týdenní výlukou mezi Bohuslavicemi nad Vláří a Bylnicí. O týden později pak s téměř tříměsíční výlukou mezi Újezdcem u Luhačovic a Bojkovicemi.

Detaily o výlukách jsou na stránkách Kovedu, zlínského krajského organizátora veřejné dopravy. V případě první výluky jde už o kompletní informace, v případě druhé a delší výluky je zatím zveřejněno jen opatření Českých drah.

„Tato výluka se nás dotkne velmi výrazně. V tuto chvíli ve spolupráci s Kovedem pracujeme na výlukovém jízdním řádu tak, aby se omezení co nejméně dotklo cestující veřejnosti a aby bylo zachováno co nejvíce přestupních vazeb,“ řekl mluvčí Arrivy Jan Holub. Podle něj chtějí vést přímé vlaky bez přestupu v relaci Uherské Hradiště – Uherský Brod – Luhačovice a zpět. V některých případech tak cestující nebudou muset přestupovat na náhradní autobusovou dopravu. „Cestující ve směru do Bojkovic ale budou muset v Uherském Brodě přesedat do náhradního autobusu, protože neexistuje přímé silniční spojení z Újezdce u Luhačovic do Bojkovic. Náhradní autobusová doprava bude vedena v trase Uherský Brod – Nezdenice – Bojkovice tak, aby byly co nejméně zpožděny návazné vlaky,“ dodal Holub.

Spojit výluky do jedné? Nelze, říká Správa železnic

Pro cestující na trati přezdívané také jako Vlárská dráha jde o další dlouhé omezení v letošním roce. Celý květen byl uzavřen úsek mezi stanicí Slavičín a stanicí Bojkovice z důvodu rekonstrukce mostů. Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové ale nešlo květnovou akci spojit s nynějšími podzimními výlukami z technologických důvodů a z důvodu zachování obslužnosti Zlínského kraje na základě požadavku koordinátora veřejné dopravy na území Zlínského kraje.

V rámci výluky na trati 341 mezi stanicí Nezdenice a stanicí Újezdec u Luhačovic dojde na zastávce Šumice ke zřízení bezbariérové zastávky. „Práce zahrnují rekonstrukci železničního svršku, spodku a odvodnění koleje podél rekonstruovaného nástupiště ve stávající poloze. Nástupiště bude výšky 550 mm, šířky 2,5 m a délky 140m. Součástí stavby je dále zřízení bezbariérových přístupů na nástupiště, vybudování nového osvětlení, přístřešku pro cestující a rekonstrukce mostního objektu v km 122,579,“ dodala Friebová. Zakázku za 36 milionů korun získala společnost Hroší stavby Morava. Odhadovaná cena byla o deset milionů korun nižší. Oproti projektu tak jde o navýšení ceny o 40 %.

Tagy Arriva vlaky České dráhy Správa železnic Šumice trať 341 Staré Město u Uherského Hradiště - Luhačovice/Vlárský průsmyk Vlárská dráha výluky
41 komentářů