Na Brněnské přehradě skončila sezona, zájem o lodní linky se blíží 80. létům

Lodě na Brněnské přehradě. Pramen: DPMBLodě na Brněnské přehradě. Pramen: DPMB

Na Brněnské přehradě se vrací i poptávka po jízdách na objednávku. Nejčastěji jde o firemní akce a svatby.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) uzavřel v neděli 75. plavební sezonu na Brněnské přehradě. Zájem o lodní dopravu byl přitom letos nejvyšší za posledních 30 let a přiblížil se pasažérským číslům, které podnik vykazoval v rekordních 80. letech.

Lodě DPMB během šesti měsíců svezly 286 tisíc cestujících, když loni to bylo 243 tisíc cestujících a v roce 2019 245 tisíc lidí. „Takovému zájmu se lodní doprava těšila naposledy v 80. letech, kdy počty přesahovaly i 300 tisíc,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Podle ní poptávce nahrála proticovidová opatření, kvůli kterým lidé hledali turistické cíle ve svém okolí.

„Kromě velkého zájmu o linkovou dopravu na přehradě se postupně vrací poptávka po jízdách na objednávku,“ doplnil šéf DPMB Miloš Havránek. Letos podnik uskutečnil 146 mimořádných plaveb, loni to bylo 88. „Nejčastěji jde o firemní akce, oslavy nebo svatby,“ doplnil Havránek.

V tomto týdnu kapitáni z přehrady svezou do přístaviště můstky a plovoucí zařízení, která budou vytažena na souš a uskladněna. Sedmičku lodí čeká demontáž baterií, kontrola a servis. Mimo jiné se dočkají obnovy venkovních nátěrů.

Sezona letos trvala od 2. dubna do 10. října.

Tagy Brněnská přehrada DPMB lodní doprava
Žádné komentáře