Na Břeclavsku stál vlak kvůli spadlé troleji, ostatní spoje na Slovensko jezdily přes Vídeň

EC 286 uvízlý u Lanžhotu kvůli spadlému stožáru trakčního vedení. Foto: HZS JMKEC 286 uvízlý u Lanžhotu kvůli spadlému stožáru trakčního vedení. Foto: HZS JMK

Evakuace cestujících nebyla možná kvůli špatně přístupnému terénu.

(aktualizováno 17:02) Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavilo dnes před polednem poškozené trakční vedení, na které poblíž obce Lanžhot na Břeclavsku spadl kvůli silnému větru strom. Vlak pak podle Drážní inspekce narazil do větví, vznikla škoda milion korun. K obnovení provozu po jedné koleji došlo po 16. hodině.

Ve vlaku EC 286 z Budapešti do Prahy  je kolem 70 cestujících, nikdo se nezranil, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Mluvčí Českých drah Jakub Kubát ČTK řekl, že kvůli nepřístupnému terénu není možná původně zvažovaná evakuace, takže cestující budou muset počkat na odtah vlaku. V době vydání zprávy má zpoždění přes 270 minut, v Břeclavi měl být v 11:04.  Nejde v něm proud, ale podle Kubáta jsou vozy novější a tepelně izolované. Lidé by podle něj neměli vlak opouštět. Ostatní spoje jezdí oklikou přes Vídeň. Podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové se předpokládá zprůjezdnění jedné koleje kolem 18:00.

Vlak  musel zastavit po 11:00 kvůli pádu stromu a poškození trakčního vedení. Od té doby vlak stál a byl bez proudu, a tedy bez přísunu tepla. Původně se zvažovala evakuace cestujících a náhradní autobusová doprava. „Evakuace ale není možná kvůli nedostupnému terénu. Lidé by museli jít kus pěšky. Proto budou raději ve vlaku čekat zhruba do 15:00, pak by se měl vlak odtáhnout do nejbližší zastávky,“ uvedl Kubát. V místě je podle informací ČTK teplota kolem pěti stupňů nad nulou.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že vlak narazil do větví stromu, které spadly na trakční vedení. „Na vlaku vznikla škoda jeden milion korun, na trati je 50.000 Kč,“ uvedl Drápal.

Podle Kubáta slovenská strana kvůli počasí přerušila provoz vlaků na trati Bratislava – Kúty nedaleko českých hranic. Vlaky ze Slovenska jezdí odklonem přes Vídeň a na Břeclav. Na české straně v Břeclavi končí.  „Očekáváme, že celá situace se bude řešit do večerních hodin,“ dodal Kubát.

Podle Pistoriusové je poškození většího rázu. „Oprava bude trvat několik hodin. Obnovení provozu po jedné koleji předpokládáme v 18:00,“ doplnila.

ČTK

Tagy Břeclav - Kúty České dráhy následky silného větru v dopravě trať 250
138 komentářů