Motýli, brouci, džungle. Praha zkrášluje nejošklivější terminál ve městě

Proměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / Ropid

Další úpravy na Černém Mostě proběhnou ještě letos.

Revitalizace Terminálu Černý Most na východním okraji Prahy pokročila do další fáze. Praha v rámci jeho proměny nechala do míst, kterými denně projdou desítky tisíc cestujících, instalovat velkoplošné snímky džungle, motýlů a brouků.

Úprava navazuje na již dříve provedené opravy fasád, zastřešení či doplnění elektronických odjezdových panelů nebo laviček. Dlouhodobě nejošklivější terminál v Praze je nyní navíc častěji uklízen.

Na celkem sedmi plochách nově vznikly umělecké fotografie rostlin, motýlů a brouků, které mají zpříjemnit cestujícím čekání na autobus a také zabránit častému vandalismu ve formě graffiti.

Na Černém Mostě se opraví izolace stanice metra. Nad kolejemi nepůjde zaparkovat

O proměně informoval v tiskové zprávě pražský organizátor veřejné dopravy ROPID, který za hlavní motiv grafiky označil „Jiný svět“. „Chtěli jsme vytvořit vizuální hru a pomyslně rozbít šedé betonové plochy lákající ke graffiti fotografiemi s tematikou snové, magické zahrady konkrétních přírodních i abstraktních tvarů. Když stojíte proti zdi, máte pocit, že vás pohltí, že se stanete její součástí a můžete do ní vstoupit,“ říká autorka fotografií i celého konceptu Štěpánka Stein. Ta je současně autorkou vizuální podoby kampaně Můj čas pro Pražskou integrovanou dopravu.

Fotografie jsou doplněny pomyslnou konverzací, kterou si píšou lidé, když se vydávají na své cesty, vracejí se domů nebo čekají na své blízké. Jejich cílem je pobavit i přimět lidi zamyslet se nad smyslem svých každodenních cest. Fotografie jsou z Botanické zahrady v Troji.

Pražští radní schválili novou podobu terminálu Černý Most, studie počítá se zasypáním spodního prostoru

Černý Most je příkladem úspěšné humanizace léta zanedbávaných pražských dopravních terminálů. Díky spolupráci ROPID a TSK se postupně daří proměnit tento nevzhledný betonový kolos v místo, kde se lidé nemusí při čekání na autobus bát. Stává se tak důstojnější vstupní branou do metropole ze severního a východního směru,“ říká Zdeněk Hřib, náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy. Pro aplikaci fotografií byla použita metoda přímého vertikálního tisku.

Proměnu terminálu Černý Most zahájila již minulá pražská vláda. Letos vznikne ještě například nové místo pro přecházení mezi jednotlivými nástupními ostrovy, dojde k výměně nevzhledného kovového zábradlí na betonových blocích. V budoucnu má dojít k zasypání celého spodního prostoru. „S projektem Barevný Černý Most chceme dál pokračovat formou barevné proměny zbylých šedých ploch a také dlouhé reliéfní stěny podél pojížděné plochy naproti jednotlivým nástupištím linek MHD. Barevnou grafiku bychom také rádi doplnili živými odolnými a nenáročnými rostlinami na vrchní hraně jednotlivých mostních lávek,“ dodal mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Proměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / RopidProměna Terminálu Černý Most. Foto: Sandra Sedlecká / Ropid
Tagy Černý Most PID Pražská integrovaná doprava Terminál Černý Most
23 komentářů