Moravskoslezský kraj má opět reklamu na letadle, Embraer LOTu láká k návštěvě severní Moravy

Nový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj. Foto: Piotr Bożyk / Rynek LotniczyNový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj. Foto: Piotr Bożyk / Rynek Lotniczy

Vlastní reklama na letadle je součástí stomilionové smlouvy o propagaci kraje.

Na evropských letištích bude zase možné spatřit reklamu Moravskoslezského kraje. Fotografii Bolt Tower v ostravských Dolních Vítkovicích spolu s nápisem visit North Moravia nese nově Embraer E195 letecké společnosti LOT Polish Airlines s registrací SP-LNI. Informoval o tom Rynek Lotniczy. Jde o součást smlouvy o propagaci uzavřenou mezi krajem a dopravcem, který za ni získá v přepočtu až 100 milionů korun.

Polská státní aerolinka musí na základě kontraktu létat z Varšavy do Ostravy až do března roku 2026. Moravskoslezský kraj si u ní na oplátku zaplatil kromě nálepek na celkem dvou letounech také položky jako reklamní banner na stránkách pro americký trh či reklamní spot do palubního zábavního systému.

Smlouvu kraj později vysvětlil tím, co mu spojení do Varšavy přináší, tedy že pravidelná linka s významným mezinárodním dopravním uzlem zlepšuje dopravní dostupnost regionu, pomáhá udržet v kraji dnešní investory a přilákat nové. Cílovou skupinou propagace jsou podle Moravskoslezského kraje především investoři a turisté ze států, ve kterých sídlí mateřské společnosti významných zaměstnavatelů z regionu.

Kontroverzní označení

Je otázkou, jak bude použitá reklama na potenciální návštěvníky působit. Označení North Moravia totiž není ve společnosti tak zažité. Důkazem jsou například nejpoužívanější internetové vyhledávače, které u tohoto označení vyhledají mnohem méně relevantní výsledky než třeba u zažitějšího Moravian-Silesian Region, což oficiálně používá i sám Moravskoslezský kraj.

Podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky jde o 22. návrh a kompromis. Ani jeden z původních 21 návrhů totiž neměl projít přes leteckou společnost.

V minulosti už nesly reklamu na Moravskoslezský kraj Boeingy 737-800, tehdy ještě letecké společnosti Travel Service. Šlo o registrace OK-TVL a OK-TVO. Saab 340B dopravce Central Connect Airlines zase létal s velkým nápisem Ostrava a typickými třemi vykřičníky.

Nový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek LotniczyNový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek LotniczyNový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek Lotniczy
Tagy Letiště Ostrava LOT LOT Polish Airlines Moravskoslezský kraj OSR Ostrava - Varšava
32 komentářů