Moravskoslezský kraj má jednoho zájemce o provozování letů do Vídně a Mnichova

Boeing 737-800 v reklamních barvách Moravskoslezského kraje na Letišti Ostrava. Foto: FB Letiště OstravaBoeing 737-800 v reklamních barvách Moravskoslezského kraje na Letišti Ostrava. Foto: FB Letiště Ostrava

Do výběrového řízení Moravskoslezského kraje na provozovatele pravidelných leteckých linek do Vídně a Mnichova se přihlásila jedna společnost. Uzávěrka pro

Do výběrového řízení Moravskoslezského kraje na provozovatele pravidelných leteckých linek do Vídně a Mnichova se přihlásila jedna společnost. Uzávěrka pro podání nabídek vypršela dnes ve 14:00. Došlou nabídku bude nyní posuzovat hodnotící komise, oznámil kraj. O jakou leteckou společnost jde, neupřesnil.

Po případném doporučení od výběrové komise budou nového dopravce schvalovat krajští radní. Na radu by se věc měla dostat v listopadu. Pravidelné letecké spojení by mělo fungovat nejpozději od léta příštího roku. Kraj označuje zajištění linek do Rakouska a Německa za důležité pro svůj rozvoj.

„Po těchto linkách už dlouhou dobu volali nejen zástupci nadnárodních společností, které v kraji působí, ale i lidé, kteří se chtějí podívat do světa a pohodlně letět přímo z krajského města třeba na druhou půlku zeměkoule. S jedním přestupem v Mnichově nebo Vídni už to bude možné,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Týdně bude na každé lince minimálně 11 rotací. Kraj chce provoz těchto linek financovat během čtyř let až 800 miliony korun. V zadávací dokumentaci přitom neřeší, zda má jít o proudové nebo turbovrtulové letadlo, musí mít přetlakovou kabinu a kapacitu nejméně 40 míst. Dopravce musí prokázat, že má zajištěnou spolupráci v Mnichově a Vídni s jinou aerolinkou, na jejíž lety bude možné přestupovat.

Podobné ambice má i Jihomoravský kraj, který touží po obnovení linky Brno – Mnichov. Do prvního tendru se žádný zájemce nepřihlásil, zastupitelstvo v září ale znovu potvrdilo odhodlání linku financovat.

Tagy Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj
66 komentářů