Modernizace silnice ze Znojma na Brno začne v dubnu, ŘSD uzavřelo smlouvu

Obchvat Lechovic. Foto: ŘSDObchvat Lechovic. Foto: ŘSD

Spojnice k dálnici D52 je hlavní trasou mezi Znojmem a Brnem, přestavba má vylepšit zhruba sedm kilometrů dlouhý úsek.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ukončilo s několikaměsíčním zpožděním tendr na modernizaci silnice I/53 v úseku Znojmo –⁠ Lechovice, když podepsalo smlouvu s firmou Metrostav Infrastructure (MI). Smluvní cena činí 328 milionů, odhad projektantů byl 443 milionů.

„Stavba má vydané pravomocné stavební povolení, bude zahájena na přelomu prvního a druhého čtvrtletí,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Jde o jeden z projektů, které nabraly zpoždění kvůli sporům o reference společnosti Metrostav Infrastructure. Soutěž přinesla kromě finanční úspory i zkrácení doby stavby, namísto plánovaných 630 dnů nabídla MI 420 dnů.

Mapa opravovaného úseku silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Foto: ŘSD

Mapa opravovaného úseku silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Foto: ŘSD

Vytížená spojnice k dálnici D52 je hlavní trasou mezi Znojmem a Brnem, přestavba má vylepšit zhruba sedm kilometrů dlouhý úsek. Dojde mimo jiné k rozšíření na 11,5 metru, zhruba kilometr a půl před obchvatem Lechovic bude navíc silnice rozšířena na tři pruhy, dva pruhy budou ve směru na Znojmo.

Součástí plánů je také přestavba stávající úrovňové křižovatky silnice I/53 se silnicemi III/41317 a III/40834, zrušení úrovňové křižovatky I/53 se silnicí III/41313 a zrušení úrovňových napojení sítě polních cest a sjezdů na silnici I/53.

ŘSD si od úprav slibuje zvýšení bezpečnosti provozu. Denně mezi Pohořelicemi a Znojmem projede kolem osmi tisíc aut.

Tagy I/53 ŘSD Znojmo - Lechovice
41 komentářů