Modernizace pardubického uzlu dostala stavební povolení, povede ji Eurovia

Železniční stanice Pardubice hl. n. před zahájením modernizace. Pramen: Správa železnicŽelezniční stanice Pardubice hl. n. před zahájením modernizace. Pramen: Správa železnic

Jedna z největších železničních staveb v republice dostala zelenou.

Modernizace železničního uzlu Pardubice, která je jednou z největších železničních zakázek poslední doby, je na spadnutí. Správa železnic aktuálně získala stavební povolení od Drážního úřadu (zatím nenabylo právní moci) a vybrala zhotovitele. Smlouva bude podepsána v nejbližších dnech.

Předpokládaný objem vypsané stavební zakázky činí 4,4 miliardy korun, konečná cena vzešlá z tendru ještě nebyla zveřejněna. Podrobnosti nejsou zatím ani na profilu zadavatele, vítězství si nicméně připsalo sdružení firem Eurovia, Chládek & Tintěra Pardubice, Elektrizace železnic a GJW.

Nádraží čeká zásadní proměna. Dělníci v Pardubicích přestaví podstatnou část kolejiště, prodlouží podchod a vybudují nové ostrovní nástupiště číslo 5. Kompletní modernizací projdou také všechna stávající nástupiště tak, aby umožnila bezbariérový nástup do nízkopodlažních vlaků. Osazen bude nový informační a orientační systém a zvukové majáčky pro nevidomé. V podchodech budou nově pojízdné schody.

Nově vznikne i lávka, která propojí severní a jižní části města a budou z ní přístupy na perony. Průjezdná rychlost se zvýší ze 100 kilometrů v hodině na 160 kilometrů v hodině. Bude položeno 24 kilometrů nových kolejí a sto nových výhybek.

Práce v uzlu Pardubice výrazně omezí železniční provoz, a to především ve druhém roce výstavby. Podle dřívějších informací SŽ bude zcela vyloučen provoz v úsecích Pardubice-závodiště – Pardubice-Rosice nad Labem i Pardubice hl. n. – Pardubice-Rosice nad Labem, a to zhruba na pět měsíců. Předtím i potom bude omezen provoz i v mezistaničních úsecích Kostěnice – Pardubice hl. n. a Pardubice hl. n. – Přelouč. Rovněž kapacita samotné stanice Pardubice hl. n. bude omezena.

V roce 2020 se počítá s přípravnými pracemi v takzvané nulté etapě s krátkodobými výlukami. Hlavní stavební činnost bude probíhat v hlavních výlukách od února 2021 do prosince 2023. Práce na úpravě ETCS pak budou probíhat až do prosince 2024.

Tagy Správa železnic Top uzel Pardubice
58 komentářů