Místo Ukrajiny do Liberce. DPMLJ koupil tramvaje z Olomouce, jezdí v původním laku

Tramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJTramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJ

Po ulicích Liberce začaly nově jezdit tramvaje v barvách Doprvního podniku města Olomouc. Jejich novým majitelem je Dopravní podnik měst

Po ulicích Liberce začaly nově jezdit tramvaje v barvách Doprvního podniku města Olomouc. Jejich novým majitelem je Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Tramvaje T3R.P, které měly zamířit původně na Ukrajinu, jsou ve velmi dobrém stavu. Jen krátce po převzetí už vyjely do provozu.

Jde o tramvaje z roku 1987, které byly dodány z výroby přímo do Olomouce. V roce 2004 vozidla prošla zásadní modernizací, která spočívala v dosazení nové elektrické výzbroje TV Progress a ručního řadiče.

Vozidla měla původně přes obchodníka zamířit na Ukrajinu. Z tohoto obchodu ale sešlo. Za každý vůz DPMLJ zaplatil 65 tisíc korun. „Vozidla jsou kompletní a v dobrém technickém stavu. O tomto víkendu jsme provedli první zkušební jízdu. Podvozky rozchodu 1435 mm budou dále použity při změně rozchodu na tramvajové trati do Jablonce nad Nisou,“ řekl provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička.

Po dosazení v Liberci obvyklého odbavovacího a informačního systému budou vozidla provozována na rozchodu 1000 mm na linkách 5 a 11 jako náhrada za vozidla dlouhodobě odstavená po násilném poškození, která jsou určeny na modernizaci s výměnou karoserie za částečně nízkopodlažní.

Podle Lavičky se podle vývoje politické situace na Ukrajině možná otevře možnost nákupu dalších tří tramvají původem z Olomouce, které tamní dopravní podnik odprodal z důvodu nadbytečnosti v souvislosti s nákupem nových tramvají.

Liberecký dopravní podnik jde zatím cestou modernizací vlastních vozů, neboť nemalé finanční prostředky v současné době je třeba do pokračování modernizace tramvajových tratí a do stabilizace provozu autobusů včetně modernizace zázemí v autobusových garážích. „Tato vozidla jsou řešením na cca pět let, než bude dokončena modernizace současných vlastních vozů,“ vysvětlil Lavička. Už letos takto v rámci úspor odkoupil z Německa ojeté autobusy Mercedes Citaro.

Přeprava tramvají po železnici do Liberce. Zastavení nákladního vlaku v Turnově. Foto: DPMLJTramvaj T3R.P přijíždí na nákladním voze do vozovny libereckého dopravního podniku. Foto: Dalibor BinderTramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJTramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJ
Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ DPMO T3P.R
25 komentářů