Místo Oázy Tankovna. Na Smíchovském nádraží otevřela nová restaurace
Nová restaurace na Smíchovském nádraží. Pramen: FB Správy železnic
Oáza se dala označit za součást smíchovského koloritu; kromě cestujících ji navštěvovaly i některé známé osobnosti.
Tady jsou koukám odborníci jak na kvalitu piva, tak i na cenovou politiku:-)
Ad 1/ slepé testy většinou ukážou, že tzv. pivní znalci poznají ve skutečnosti starou bačkoru – ověřeno mnohokrát v praxi.
Ad 2/ pokud si někdo stěžuje na cenu pod 40 kč za 11 v Praze, tak žije asi úplně mimo realitu.
Tak jsem to vyzkoušel v duchu pravidla, že když mám o něčem psát, měl bych to skutečně poznat osobně – a mám na dlouho takový zážitek, že vím, čemu se vyhnout: něco tak strašlivého, jako to, co tam nabízejí pod značkou „Staropramen 10°“ (půllitr za 29 Kč) i „Staropramen 11°“ (půllitr za 33 Kč) jsem pil naposled snad ještě v době, kdy se něco, co bylo vydáváno za (údajné) „pivo“, vařilo i v Kolíně, tedy před více než 40 roky. Možná je to sice trochu i tím, že vybavení je údajně nové, takže celý systém není ještě patřičně „vypláchnutý“ (nějakou… Číst vice »
Chlape vy jste blázen, když si od Staropramenu něco slibujete. 😀
Určitě vyzkouším (minimálně ten řízek a bramborový salát). Jen se trochu bojím, že poetika nádražní hospody, kde jsem si přisednul ke stolu pivařů, když jinde nebylo místo, a s notebookem a papíry působil jako exot :), vezme za své. Rád jsem si tam dával ostré topinky nacucané tukem a piva, obojího jsem zkonzumoval dosti. Ono je to k zamyšlení; je sice hezké, že se vše modernizuje a uklízí, ale mrzí mě, že mizí cosi čemu bych řekl nižší střední styl restaurací – normální trochu přepáleným tukem páchnoucí hospoda s topinkami a katovým šlehem. Chybí klientela? Je škoda mít jen nálevny,… Číst vice »
Ti klasičtí štamgasté opravdu ubývají už dlouhodobě. Ale nemyslím si, že by s tím měl něco společného zákaz kouření. Třeba u nás ve čtyřtisícovém městě to byla právě taková špeluňka páté cenové skupiny, kde se přestalo kouřit už dlouho před zákazem – právě na přání obyčejných pivařů, štamgastů.
Často je teď i v obyčejné nálevně k vidění dost smutný obrázek – u stolu dřepí čtyři staří chlapi a místo aby mazali karty nebo si povídali, čučí do telefonu. Čučet do telefonu mohu doma u lahváče, na to putyku nikdo nepotřebuje….
Obrat o 180 stupňů. Sice jsem v Oáze nikdy nebyl, ale z informací od pana Šindeláře tam chodili hlavně alkáči a teď tam žádný pivař rozhodně na jedno nezajde.
To vám pan Šindelář napovídal pěkný blbosti.
Čtu o dvou konkrétních bývalých štamgastech a o současném Staropramenu. Takže žádné blbosti. 😀
No…působila všelijak…
Byl jsem tam a se službami jsem celkem spokojen. Jen bych uvítal, kdyby nahoře u schodiště se opět objevila nějaká upomínka na Magora Jirouse, který byl častým návštěvníkem tohoto podniku. Dříve tam byla, a dnes už tam bohužel není.
Obávám se, že by „Magor“ musel divoce rotovat v hrobě, kdyby s tím sterilně působícím „modernizovaným“ prostředím měl být spojován – podle těch obrázků to už totiž není žádná klasická „nádražka“, ale podnik cílící na „moderní manažery“ a podobné zbohatlíky.
Kriminalita mládeže: Mládenec si kapsu namastí, protože pracuje za víc, než je minimální mzda! A navíc neplatí odborové příspěvky, aby měl mzdu nižší.
Vnímám Tankovnu určitě pozitivně. Nabízí jídla s přijatelnými cenami pro běžného cestujícího.
Staropramen sice není pro mne žádný zázrak, ale určitě je lepší, když na Smíchově nabízejí smíchovské pivo, než aby tam nabídli třeba Gambrinus, který je k mání v každé drogerii a pít se nedá nikde nebo Budvar, určený pouze pro pár německých turistů.
Naopak třeba v Plzni v nádražním bufetu po mnoha letech plzeňská piva opustili a nabízejí Staropramen. Tankový je sice přijatelný, ale na tom místě je to z mého pohledu špatně.
Držím Tankovně palce.
tak se staropramenem se těch osob na jedno asi fakt staví moc a hodně…
Ikonická nádražka – s tím tvrzením lze jenom souhlasit. Snad tam budou i dobře vařit?
Ale, jak už tady zmiňuje několik diskutujících níže – veliká škoda, že se zde čepuje jedno z nejhorších (euro)piv v České republice ! Smíchovské pivo bývalo také ikonické, ale to už dávno neplatí.
Na druhé fotografii ta zeď s hovnama vypadá opravdu moc exklusivně.
Kterých konkrétně?
Hodně by tam pomoh větší provoz na prvním nástupišti. Když to začátkem 90. let otevřeli, byly de fakto všechny Os (a EMOs 🙂 vedeny ze Smíchova a zejméne ty Os byly často výchozí právě z jedničky a to se dalo čekat s půllitrem přímo na perónu a bejval tam slušnej cvrkot (EMOsy byly výchozí většinou z 1A a tam musel člověk vzít zavděk legendárním peklem jménem Bistro Barrandov).
I kdyby z jedničky jezdilo všechno, tak Staropramen v ruce mít nikdy nebudu, i kdyby pak byla sleva na lupeň.
Pro lidi, co pijou pivo, maj doufám ve Smíchovské Chcankovně točenou limonádu :).
Ano, to by byla rozumná volba.
Jojo…aby nemuseli sušit hubu než přijedou domů…
A neměli by tam nějaké normální pivo aspoň lahvové?
Na Smíchově mít cokoliv jinýho než Staropamen prostě nejde. A pokud to nepo**** majitel a obsluha, tak tankovej Staropramen je dobrej.
Na hození šavle je nepřekonatelný, to je pravda. Pil jsem piva v řadě evropských hospod, ale ani cikánská knajpa v Brezně, ani krakovský stánek, ani vietnamské bistro v Brně nenabízely nic tak strašného jako kterákoli hospoda se Staropramenem na čepu. To je pro mě fakt synonymum odporné chemické břečky.
Ve srovnání se Starobrnem je Staropramen zlatej.
znám dobre obojí. a přemýšlím vážně že i zteplala voda je lepší než obě tato piva.
myslím, že hádat se, zda je větší hnus starobrno či staropramen, je jako hádka zda je lepší být zastřelen z mauserovky či mannlicherky…
Ad 1 – proto se obojímu někdy říká komáří moč.
Ad 2 – Co takhle osvědčený Walter PPK 7,65?
PPK je moc hezká hračka…ale je tu celkem znatelný rozdíl mezi puškou mauser či mannlicher a samocinnou pistoli 😀
To je jen sebeklamná autosugesce. Starobrno je sice jezdec apokalypsy, ostatně jako cokoli z produkce Krušlí / Heinekenu, ale pod Staropramen prostě klesnout nelze, tam už je místo pouze pro senný nálev s trepkama.
záleží jakej staropramen, ten umí vyrobit i obstojná piva, spíš je důležité, aby měli i něco jiného na čepu než St. 12°, to je opravdu žumpa, když jsem ji kdysi ochutnal v jedné hospodě, tak jsem nevěřil, že ji nemají zkaženou a šel si druhý den koupit lahev pro porovnání, bohužel v té hospě nebyla zkažená,
na druhou stranu na Smíchov kord do „Oázy“ Staropramen patří…
Staropramen obdivuji. Tento nápoj pivního typu připomíná skutečně pivo. To z čeho a jakým způsobem je vyráběn z něho dělá zázrak. Tedy ekonomicky. Levněji to v republice nikdo neumí a hlavně ani takto dělat nechce. Tank nic nemůže zachránit…
Není. Prostě není.
Mají v Pontu… ale za 6,- jako v Kauflandu to asi nebude 😀
ste to asi nepochopil, co?
jste vážně vtipnej…ale dotyčný asi na kaufland není ta správná cílová. a dost možná narozdíl od vás neví za kolik tam to pivo mají.
I ke geniu loci Oázy patřil Staropramen, a bylo to jedno tak ze tří míst (krom nádražek v Dejvicích a v Radotíně), kde jsem tu hororovou břečku z hadích chcanek a žabího sople dokázal vypít, brav to jako součást zážitku a zenový trénink. To je mi daleko více líto toho dle fotek neútulného a aspetického řetězcového interiéru. Ale furt samozřejmě lepší, než kdyby tam byl McD nebo nějakej podobnej Tricatel.
O tři zastávky dál, „u Albertů“, možná i ve vychlazeném plechu …
Aby se ta moč dala aspoň trochu pít?
Stačilo by jakékoliv pivo, a ne výplach žaludku otrávených potkanů.
Podle
https://smichovskanadrazni.cz
otevřeno není ….
A zřejmě proto, že maj dle vás zavřeno, tam visí polední menu na aktuální víkend. Leda že by, jako když se rozjíždí televize, „vysílali do zdi…
Škoda že oáza jde z extrému do extrému z knajpy kde se člověk bál aby jako bonus nedostal žloutenku, se stala sterilní řetězcová restaurace bez duše a nápadu.
Aspoň, že tam je restaurace a ne Burger King. Nějakou slušnou bych ocenil i na hlaváku, protože ta Husa tam je něco strašného.
Potrefena husa je peklo samo, lhostejno která filiálka.
tahle ale má poetiku venkovské diskotéky s interiérem 90.let.
No to zní neodolatelně 🙂
právě proto jsem tam byl přesně jednou.
bohužel tragédie jiného druhu byla krusovicka salanda na druhé straně haly. po změně jména a asi nejen toho jsem tam ještě nebyl…
ale cepovat na jednom nádraží dvě z nejhorších piv co se u nás vaří…to hned tak někde nemaji
odkud jste, že máte takovou „pivní averzi“? já jsem plzeňák, ale ani v nejdivočejších letech jsem nebyl tak radikální, nejste náhodou na Svijany?? 😀
z Brna. a mizerneho piva jsem si užil dost a dost v mládí 😉
no vidíte, já žil v Brně 9 let jako student+chvíli pracující, a ten můj zážitek se „zkaženým“ Staropramenem 12° se stal v Brně….
tak Vás zdravím!
rovněž zdravím exdocasneho brnaka 🙂
Existuje geniální výjimka. Ta je TOP restaurace. Jmenuje se Spejle a je v legendárním místě Jindrisska 16 Praha 1. Všem co je pod 35 ať starší vysvětli, kam jsme posílali hlasovací dopisy do České Televize. Je to jinak taky řetězec husy…
Jídla na špejlích vypadají nádherně a cena je přijatelná. Díky za tip, vyzkouším. Co ale chtějí zaplatiti za nápoje, je nestydatá nehoráznost.
Můžete prosím vysvětlit toto:
„Je to jinak taky řetězec husy…“
Pokud se nemýlím, je Husa franšíza Staropramenu. Špejle IMHO nemají se Staropramenem nic společného.
Ta Husa trpí hlavně šíleně stísněným prostorem, kdy člověk si může pomalu nabírat z talířů na sousedních stolech. Ale vaří tam fakt výborně.
Už jste tam byl mudrlante?
No nevím, ale v Oáze jsem za posledních pět let provozu, nikdy neměl pocit, že bych měl chytit žloutenku. To už se ovšem nedalo říct o stánku na třetím nástupišti.
To je takovej folklór, tvrdit o všem, co nevypadá jak z umělý hmoty, že je to nehygienický.
Pravidelně měsíčně jsme měli potlach v salonku – jako stálí hosté – obavu ze žloutenky jsme neměli. Kromě točeného byla vždy provedena vnitřní dezinfekce v rámci „přirozenin“ nebo zapití některého z kolegů odcestovavšího tam, odkud není návratu.
Stánek na třetím nástupišti nebylo nic tragického, u jedné z posledních – ne-li opravdu poslední, tradičních součástí nádražního kolority jsme strávili s kolegou s vlastním krieglem nejedno letní odpoledne až do zavírací ….
Dobře uznávám deset let jsem tam nebyl a předtím to bylo nepatrně lepší než bistro Barrandov.