Místo lidí roboti. DB Schenker jimi v novém centru nahradí část skladníků

Robot pro nové logistické centrum DB Schenker v Rudné. Foto: DB SchenkerRobot pro nové logistické centrum DB Schenker v Rudné. Foto: DB Schenker

V Rudné bude v provozu od léta více než stovka robotů.

Společnost DB Schenker ve svém novém logistickém centru v Rudné u Prahy výrazně automatizuje svůj provoz. Pomůže tomu celkem 113 autonomních robotů (AMR) Geek+. První z nich jsou již v provozu.

Logistická společnost v tiskové zprávě uvedla, že roboti budou zaměstnancům centra pomáhat, v praxi ale lidskou práci výrazně nahradí. V novém centru přesto vznikne zhruba tisícovka pracovních míst. „Místo aby pickeři chodili po skladu k regálům, roboti přivezou regály se zbožím k nim. Úkoly autonomních robotů jsou různé. Převážejí regály nebo je vrací, někteří se nabíjejí nebo čekají v řadě před vychystávacím pracovištěm,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Pozice picker je v logistice novějším označením pro skladníky.

Nosnost jednoho robota je až 500 kg, dokáže tedy přivézt plně naložený regál, čímž dále zvyšuje efektivitu vychystávání zakázek. Celý systém dokáže v současné konfiguraci připravit přes 3 000 kusů zakázek za hodinu a je připraven na rozšíření až na 5 500 zakázek za hodinu.

Až tři hodiny na jedno nabití

„V provozu roboti operují všichni najednou. Jsou vybavení Li-on baterií a vydrží pracovat dvě až tři hodiny. Když se vybijí, sami dojedou k jedné z patnácti nabíjecích stanic. Celý nabíjecí proces trvá necelých 10 minut. Prostor, kde AMR operují je navržený s důrazem na bezpečnost, aby nedošlo ke kolizi. Když operátor vstoupí do prostoru pro roboty, celý provoz se zastaví,“ vysvětluje fungování AMR v logistickém centru Jan Čadil, vedoucí oddělení engineeringu společnosti DB Schenker.

Software pro řízení robotů dodala společnost Körber. Systém ví, v jakém regálu a na jakém místě požadované zboží je. Robot, který právě nemá žádné zadání a je nejblíže k příslušnému regálu, pod něj zajede, zvedne jej a přiveze na požadované vychystávací stanoviště. Pracovník z regálu odebere zboží v požadovaném množství, potvrdí vše v aplikaci a robot okamžitě odjíždí vrátit regál zpět na svoji, popřípadě na jinou pozici.

Náš budoucí provoz představuje jedno z největších nasazení AMR robotů ve střední a východní Evropě. Software společnosti Körber, který je propojený s naším systémem, dokáže mimo jiné analyzovat také obrátkovost zboží a následně aktivně přesouvat více obrátkové produkty blíže k pracovním stanicím, aby co nejvíce optimalizoval celý proces,“ doplňuje Libor Siekela ředitel provozu high-tech v DB Schenker.

Expediční sklad bude ve špičce vyžadovat více než 1 000 operátorů. DB Schenker již nyní nabírá zaměstnance na pozice techniků, referentů provozu, pracovníků kvality, vedoucích týmů a směn či skladových operátorů.

Tagy DB Schenker
12 komentářů