dpp

Místo 25 korun za jízdenku 250 korun. ČSOB řeší chyby s placením za MHD v Hradci Králové

Elektrobus SOR NS 12 v Hradci Králové. Foto: DPMHKElektrobus SOR NS 12 v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Problém řeší i v dalších městech.

Dopravní podnik města Hradce Králové a banka ČSOB řeší problémy a chyby při placení jízdného bankovními kartami. Systém platby nezaúčtoval a nyní je cestujícím strhává z účtu naráz. Podle dopravního podniku je chyba u banky ČSOB, která bankovní spojení zajišťuje. Banka problém přiznala s tím, že chyba se stala u jejího dodavatele. ČTK to dnes zjistila u dopravního podniku a ČSOB. Placení kartami podnik spustil v novém odbavovacím systému loni v září.

„V uplynulých týdnech došlo z důvodu výpadku služby u našeho dodavatele k nezaúčtování plateb za dopravu. Chyba byla ze strany našeho dodavatele opravena a v současné chvíli dochází k doúčtování veškerých transakcí, to může proběhnout kumulovaně v jedné platbě,“ uvedla mluvčí banky Monika Hořínková.

Někteří cestující na síti X zveřejnili, že jim byla z účtu naráz stržena větší částka, například 250 korun. Základní jízdenka přitom stojí 25 korun. Bývalý náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení) na síti X uvedl, že mu z účtu bylo strženo 327 korun, ale na daňovém dokladu od dopravního podniku měl částku jen 95 korun.

ČSOB uvedla, že správnost kumulované platby si cestující mohou nechat u ní ověřit, kontaktovat ji mají na e-mailové adrese akceptacekaret@csob.cz. „Aktuálně pracujeme na opatřeních, aby se do budoucna situace neopakovala. Tato opatření budou implementována v nejbližších dnech. Situace nás velmi mrzí a za vzniklé komplikace se všem klientům omlouváme,“ uvedla mluvčí banky.

Ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham uvedl, že při platbě bankovní kartou odbavovací systém podniku platby nestrhává. „Toto realizuje banka ČSOB. Evidujeme, že ze strany banky došlo k prodlení strhávání těchto plateb, které se pohybuje v řádu až jednotek měsíců. Banka nyní strhává kumulované platby za jízdné se zpožděním až několik měsíců,“ uvedl Abraham.

Banka podle něj podniku sdělila, že garantuje narovnání veškerých chyb v co nejkratším čase. Podobný problém podle Abrahama řeší nyní několik dalších dopravních podniků v Česku.

Problém podle ředitele nesouvisí s odbavovacím systémem, který podnik loni nákladem 25 milionů korun zavedl. Placení jízdného bankovní kartou podnik spustil loni v září, předchozí zavádění systému provázely potíže a zdržení. Systém, který do Hradce Králové dodaly společnosti EM Test ČR a Emtest, nahradil již nevyhovující technologii z roku 2005, jejímž základem bylo odbavení čipovou městskou kartou.

Loni hradecký dopravní podnik přepravil 36,44 milionu cestujících, v roce 2022 to bylo přes 35 milionů lidí.

 

Tagy bezkontaktní platby v MHD ČSOB Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK
48 komentářů