Kremlík slíbil na post šéfa Českých drah výběrové řízení, Nebeského zítra nezvolí

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Ministr dopravy Vladimír Kremlík slíbil, že nový generální ředitel a předseda představenstva Českých drah vzejde z otevřeného výběrového řízení. Odmítl

Ministr dopravy Vladimír Kremlík slíbil, že nový generální ředitel a předseda představenstva Českých drah vzejde z otevřeného výběrového řízení. Odmítl současně, že by se novým šéfem Českých drah zítra stal Václav Nebeský.

Kremlík to bez dalších podrobností uvedl na svém twitteru. O výběrovém řízení mluvil ve čtvrtek při interpelacích i premiér Andrej Babiš. Dozorčí rada má v pondělí řešit odvolání Miroslava Kupce z čela státního dopravce.

Až dosud ministerstvo dopravy oficiálně nepopřelo, že by se na tento post uvažovalo právě o Nebeském. Za poslední dny se ale objevilo několik komplikací pro jeho plánovaný nástup. Ministerský plán na rychlou výměnu vedení Českých drah narušil nejprve premiér Andrej Babiš, když při interpelacích začal mluvit o tom, že na stávající post by mělo být vypsáno výběrové řízení.  „Pokud tam budou nějaké personální změny, tak určitě pan ministr dělá otevřené výběrové řízení,“ řekl Babiš ve čtvrtek.

Václav Nebeský dosud působí jako náměstek ministryně pro místní rozvoj, je i v řídícím výboru Českých drah. Jeho plánovaný příchod potvrdilo minulý týden několik zdrojů Zdopravy.cz.  Právo v pátek upozornilo i na jinou spojitost Nebeského s aktuálními problémy premiéra Andreje Babiše s auditem Evropské komise. Nebeského manželka Olga působí ve funkci náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a má na starosti koordinaci evropských fondů a mezinárodních vztahů. Z toho titulu bude také pracovat a dohlížet na českou odpověď k předběžnému auditu Evropské komise k čerpání dotací, který je kritický k postupu českých orgánů. Na to dnes v Otázkách Václava Moravce upozornil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Zítra se tak nabízí dvě možnosti: dozorčí rada může Kupce zatím ve své funkci nechat a současně vypsat výběrové řízení nebo ho i odvolat a pověřit někoho jiného z představenstva firmy řízením. Vzhledem k tomu, že dva slovenští manažeři v představenstvu firmy jsou u Českých drah velmi krátce, jednalo by se nejspíše o Radka Dvořáka.

Není ani jasné, zda odvolání zítra projde: proti plánu se vzbouřila ČSSD, která instruovala svého zástupce v dozorčí radě Vojtěch Kocourka, aby pro změnu nehlasoval. Pro odvolání tak mohou chybět hlasy.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík dosud neodpověděl, co konkrétně mu na současném generálním řediteli Českých drah vadí a jaké má výtky k jeho práci. Dosud se s ním ani nesešel. Informaci o chystaném odvolání musel Kupcovi sdělit Kremlíkův náměstek.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec Václav Nebeský Vladimír Kremlík
21 komentářů