Ministerstvo spustilo registr ukrajinských vozidel. Má pomoci lepšímu vymáhání pokut

Automobil, ilustrační foto. Pramen: MDČRAutomobil, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Od ledna bude řízení ukrajinského vozidla bez evidence provozovatele přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun.

Občané Ukrajiny mají nově povinnost evidovat vozidlo, které užívají na území České republiky. Vyplývá to z novely zákona o pobytu cizinců. Ministerstvo dopravy aktuálně spustilo registr ukrajinských vozidel, mimo jiné má pomoci k vymáhání pokut za přestupky.

Registrace je zdarma, provádějí ji úřady obcí s rozšířenou působností. Povinnost mít auto v české databázi bude platit od 1. ledna 2024, zapsáno musí být do sedmi dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění. Tato podmínka se nevztahuje na vozidla v mezinárodním provozu.

„Centrální databázi ukrajinských vozidel zavádíme zejména proto, aby byla dohledatelná odpovědnost pachatelů přestupků. Umožní nám to spárovat vozidlo s konkrétním člověkem, který ho na našem území využívá. To bylo doposud velmi složité, protože registry vozidel České republiky a Ukrajiny nejsou propojené,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Pro zápis je nutné sebou přinést platný doklad totožnosti, osvědčení o registraci vozidla nebo technický průkaz a vyplněný formulář o provozovateli, kde žadatel vyplní základní údaje o sobě a o svém vozidle. Pokud nebude evidenci vozidla provádět žadatel, který má být do evidence zapsaný jako provozovatel, ale jiná osoba, je nutné mít plnou moc s úředně ověřeným podpisem.

Od ledna bude řízení ukrajinského vozidla bez evidence provozovatele přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun.

Tagy centrální registr vozidel Ministerstvo dopravy Ukrajina
24 komentářů