dkv-spojujeme

Zruší stát lokálku Kralovice – Mladotice? Nový starosta je proti, rozhodne ministerstvo

Některé tratě už konzervuje příroda, aneb lokálka Mladotice - Kralovice. Autor: Ivannah, Wikimedia CommonsNěkteré tratě už konzervuje příroda, aneb lokálka Mladotice - Kralovice. Autor: Ivannah, Wikimedia Commons

Rozhodování o definitivním osudu tratě Kralovice – Mladotice jde na ministerstvu dopravy do finále. S koncem dubna skončila i prodloužená

Rozhodování o definitivním osudu tratě Kralovice – Mladotice jde na ministerstvu dopravy do finále. S koncem dubna skončila i prodloužená lhůta pro snášení důkazů a návrhů ve správním řízení o zrušení tratě. To úřad vede na popud Správy železniční dopravní cesty.

„Ministerstvo dopravy eviduje podání především okolních obcí a zájmových spolků. Jedná se o stanoviska, která se zrušením dané dráhy nesouhlasí. V tuto chvílí pečlivě studujeme obdržené písemnosti,“ uvedla mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Podrobnosti o počtu podání a jejich původcích ale sdělit nechtěla s poukazem na probíhající řízení.

Se zrušením tratě nicméně nadále nesouhlasí Mladotice, jejichž postoj nebyl po loňské výměně vedení radnice donedávna jasný. „Mladotice 24. dubna vyjádřily zásadní nesouhlas se záměrem zrušit uvedený úsek železniční tratě,“ sdělil deníku Zdopravy.cz  starosta Jiří Záhrobský.

„Před finálním rozhodnutím ministerstvo dopravy vyzve SŽDC coby žadatele ke svolání závěrečného jednání se subjekty, které se zrušením dráhy nesouhlasí, s cílem posunout se dále v řešení věci a – pokud možno – zdárně ji uzavřít,“ doplnila Rezková.

Správa železniční dopravní cesty navrhla zrušení trati poté, co vyčerpala všechny nástroje, které vyplývají z vládního manuálu z roku 2012. Posledním krokem byla nabídka na bezúplatný převod tratě na obce. Zájem měly pouze Mladotice, k podpisu smlouvy ale nepřistoupily.

Jedenáctikilometrová trať už v terénu na řadě míst není k nalezení, dopravní ruch tu ustal už v roce 1997. Správní řízení o zrušení začalo loni v červenci. S případným zrušením lokálky definitivně zhasnou i naděje na obnovu provozu mezi Rakovníkem a Mladoticemi.

Osud s ní sdílí lokálka Velká Kraš – Vidnava v Jesenickém výběžku, kde začalo řízení o zrušení letos v únoru.

Tagy Ministerstvo dopravy SŽDC trať Kralovice - Mladotice zrušení tratě
182 komentářů