Ministerstvo dopravy ustoupilo od plánu přesunu svého sídla na Smíchov

Aktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 Architekti

Správa železnic již ukončila architektonickou soutěž na podobu nového sídla, vyhrála ji britská kancelář. Podobu ale zveřejní až v červnu.

Loni v červnu premiérem Andrejem Babišem oznámený plán na možný přesun sídla ministerstva dopravy na Smíchov se neuskuteční. Důvodem jsou kapacitní možnost v oblasti Smíchovského nádraží.

Přesun Ministerstva dopravy do uvedené lokality se v tuto chvíli dále nerozpracovává, a to kvůli kapacitním možnostem této lokace,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Loni v červnu premiér Andrej Babiš uvedl, že ministerstvo dopravy by poté mohlo uvolnit historickou budovu Národnímu muzeu.

Ministr dopravy Karel Havlíček loni v červnu na dotaz ČTK uvedl, že uvažují o variantě moderního zázemí i pro ministerstvo dopravy a České dráhy. „Vše by bylo na jednom místě v několika pavilonech, vzájemně propojené. Vzniklo by skutečné dopravní centrum ČR, na místě, které je výborně dostupné. Je přímo na železnici, metru, autobusu a tramvajích. Vytvořilo by se místo přístupné široké veřejnosti a současně pohodlné pro zaměstnance,“ uvedl tehdy Havlíček. „Líbí se mi to, byla by to obrovská synergie,“ dodal Babiš.

Přesun Správy železnic na Smíchov je ale pravděpodobný. Dokončila již architektonickou soutěž, ve které zveřejnila výsledky, nikoliv ale samotné návrhy.

Podle protokolu na profilu zadavatele soutěž vyhrála londýnská architektonická kancelář William Matthews Associates. Kromě kanceláří Správy železnic plánuje stát, že by do budovy přestěhoval i vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Odhadovaná cena nové budovy jsou dvě miliardy korun.

„Všechny návrhy včetně vítězných zveřejníme na webových stránkách Správy železnic v průběhu června. Dalším krokem je předložení a projednání záměru projektu na společnou centrálu Správy železnic a Ředitelství silnic a dálnic Centrální komisi ministerstva dopravy, což předpokládáme do konce června,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Návrhy v nepříliš velkém rozlišení jsou na stránkách ČKA.

Podle Jemelky byl v rámci projektové přípravy zpracován oponentní posudek k rozpracovanému záměru projektu, který počítá se společným sídlem SŽ a ŘSD v uvedené lokalitě. Zpracoval ho Státní fond dopravní infrastruktury. Oblast Smíchovského nádraží projde velkou proměnou, nový terminál zde chystá také hlavní město.

Tagy Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Smíchov Správa železnic Terminál Smíchov
64 komentářů