dkv-spojujeme

Ministerstvo dopravy pošle zájezdovým dopravcům další stovky milionů

Autobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.czAutobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.cz

Celkem je připraveno dalších 380 milionů korun, které mají kompenzovat ztráty tržeb za loňské čtvrté čtvrtletí.

Ministerstvo dopravy nalije další stovky milionů do autobusové zájezdové dopravy, ačkoliv podpora měla původně skončit miliardou rozdělenou ke konci loňského roku. Na úřední desce ministerstva se ale objevila výzva k podání žádostí v rámci nového dotačního programu Covid-Bus II (loni byl Covid-Bus).

Celkem je připraveno dalších 380 milionů korun, které mají kompenzovat ztrátu tržeb za loňské čtvrté čtvrtletí. Příjem žádostí o dotaci bude probíhat od 24. června do 24. července, podmínkou je mimo jiné pokles tržeb o 50 a více procent oproti čtvrtému kvartálu 2019.

Ministerstvo přitom původní další dotační program pro zájezdové autobusáky odmítalo. Miliarda vyčleněná na první Covid-Bus měla dopravcům „pomoci přežít epidemii a s ní spojená omezení, přizpůsobit se novým podmínkám na trhu, případně důstojně ukončit podnikání“. V prvním programu si požádalo o dotaci téměř tisíc dopravců.

Přístup k zájezdovým dopravcům je v kontrastu s přístupem úřadu k linkovým autobusovým dopravcům a železničním dopravcům. Pro první zmíněné byl teprve před měsícem spuštěn program Covid-Bus Linka (cca 100 mil. Kč), který má kompenzovat ztráty za loňské jaro, tedy období od 12. března do 30. června, kdy byl v zemi nouzový stav. Železniční dopravci zatím po kompenzacích volají marně. Svůj kompenzační program za loňské jaro přitom má i osobní lodní doprava.

Tagy kompenzace dopravcům Ministerstvo dopravy zájezdové autobusy
27 komentářů