Ministerstvo dopravy odmítlo námitky Českých drah proti výběru Arrivy

Motorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhyMotorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhy

České dráhy se mohou obrátit ještě na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

České dráhy neuspěly se svými námitkami proti výběru společnosti Arriva vlaky na rychlíkové linky R14 z Liberce do Pardubic a Ústí nad Labem. Arriva má od prosincové změny jízdního řádu jezdit až sedm let na těchto linkách v objednávce ministerstva dopravy.

Lze konstatovat, že všechny uplatněné námitky byly jako nedůvodné odmítnuty,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Ministerstvo podle jeho slov i nadále pokládá svůj postup pří výběru dopravce za „souladný s právními předpisy“. „Z našeho pohledu tedy nic nebrání pokračování procesu směřujícím k uzavření smlouvy,“ řekl Jemelka.

K uzavření smlouvy může dojít kvůli lhůtám až na začátku prosince krátce před startem samotného provozu. Arriva vlaky zatím pokračuje v přípravách na start nového provozu.

České dráhy zatím neuvedly, jak budou dál postupovat. „Nyní se s rozhodnutím seznamujeme a o dalším postupu rozhodneme během příštího týdne,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Ztráta výkonů by se u Českých drah dotkla zhruba 70 zaměstnanců. České dráhy se mohou obrátit k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministerstvo dopravy na začátku října rozhodlo, že výkony na linkách R14A a R14B zadá společnosti Arriva vlaky. Důvodem byla nižší nabídka. V porovnání s cenou Českých drah má stát během sedmiletého kontraktu ušetřit zhruba 300 milionů korun. Výběr Arrivy vzbudil velké protesty u železničních odborářů. Hodnota zakázky je 1,238 miliardy korun v současných cenách.

Tagy Arriva Arriva vlaky České dráhy linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy R14 R14A R14B Top
323 komentářů