Ministerstvo dopravy navýšilo objem peněz na historická vozidla, rozdělí 5 milionů korun

Lokomotiva 556.0304 v Jaroměři. Foto: Muzeum Výtopna JaroměřLokomotiva 556.0304 v Jaroměři. Foto: Muzeum Výtopna Jaroměř

Stát hradí žadatelům až 80 % uznatelných nákladů.

Majitelé historických železničních vozidel si mohou letos rozdělit  více peněz z rozpočtu ministerstva dopravy než v minulých letech.

Ministerstvo dopravy oznámilo, že navýší objem prostředků na obnovu historických vozidel ze 4 na 5 milionů korun. „Podpora historických železničních vozidel přispívá k zachování technického a kulturního dědictví České republiky a je vyhlašována každý rok,“ uvedlo ministerstvo dopravy na svých stránkách.

Program a jeho podmínky už schválilo ministerstvo financí, detailní podmínky jsou na stránkách ministerstva dopravy.  Cílem programu je obnovení provozu historických železničních vozidel nebo jejich vystavování. Zájemci o finanční podporu mohou letos předkládat své investiční záměry až do 28. května 2021.

Schválený program umožňuje kumulaci finanční podpory s veřejnými prostředky i z jiných zdrojů, a to až do výše 80 % uznatelných nákladů. Správcem programu je Odbor drážní dopravy Ministerstva dopravy. Aktuálně probíhající program navazuje na programy předchozí, které fungovaly již od roku 2011. Z programu je každoročně podpořena obnova cca desítky kusů železniční techniky.

Loni ministerstvo dopravy rozdělilo 4,1 milionu korun, kompletní přehled rozdělených projektů najdete zde.

Tagy historická vozidla Ministerstvo dopravy Podpora obnovy historických železničních kolejových vozidel
22 komentářů