Miliardová pokuta za poplatky za zavazadla či výběr sedačky. Španělsko potrestalo Ryanair a spol.

Požadavky Ryanairu na zavazadla v roce 2018. Foto: RyanairPožadavky Ryanairu na zavazadla v roce 2018. Foto: Ryanair

Jde o zatím nejvyšší pokutu pro letecké společnosti v historii.

Letecké společnosti Ryanair, easyJet, Volotea a Vueling dostaly ve Španělsku pokutu 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Ministerstvo pro práva spotřebitelů aerolinkám vyčítá několik nepovolených obchodních praktik, například zpoplatnění příručních zavazadel na palubě. Informovala o tom místní rozhlasová stanice SER. Podle ní jde o nejvyšší pokutu, jakou španělské úřady leteckým společnostem vyměřily. Proti uložené sankci je možné se odvolat.

Úřady pokutovaly čtveřici leteckých společností za některé nepovolené praktiky. Vedle poplatku pro příruční zavazadlo na palubě jde také o poplatek za výběr místa pro osobu závislou na jiném cestujícím, například pro dítě, dále o nedostatečnou transparentnost smluvních podmínek a o poplatek 20 eur, který společnost Ryanair uplatňuje pro tisk palubní vstupenky.

I když jde o nejvyšší pokutu, jakou kdy ministerstvo vyměřilo za porušení práv zákazníků, stále je to jen zlomek zisku, kterého letecké společnosti dosahují, uvádí stanice SER. Podle ní se tak firmám vyplácí se odvolat proti rozhodnutí k soudu a nadále si účtovat poplatky, které jsou podle úřadů protiprávní. Nemalou část zisku tvoří právě poplatky za různé služby, kterým aerolinky říkají nadstandardní.

Podle španělského tisku dostala nejvyšší sankci společnost Ryanair. Výši pokuty pro jednotlivé společnosti neuvádí.

 

Tagy poplatek za palubní zavazadlo Španělsko
237 komentářů