Mikromobilita láká investory. Berlínský Tier získal další miliardu na expanzi s koloběžkami

Koloběžky od společnosti Tier. Foto: Tier MobilityKoloběžky od společnosti Tier. Foto: Tier Mobility

Berlínská společnost Tier Mobility, která se za pár měsíců své existence stala jedním z největších evropských hráčů na trhu sdílených

Berlínská společnost Tier Mobility, která se za pár měsíců své existence stala jedním z největších evropských hráčů na trhu sdílených elektrických koloběžek, oznámila získání dalších investorů. Do firmy vloží 60 milionů dolarů (1,407 miliardy korun).

Na úpisu nových akciích se budou podílet stávající akcionáři i noví investoři, například AXA Germany nebo Evli Growth Partners. Největší podíl upsaly společnosti Mubadala Capital a Goodwater Capital. Peníze chce firma použít na další expanzi.

Tier podniká aktuálně ve 40 zemích ve 12 evropských zemích. Nedávno firma pokořila hranici 10 milionů jízd. „Věříme, že mikromobilita se stane trvalou součástí dopravy, zejména v Evropě. Tier se může stát jedním z hlavních hráčů v Evropě i celosvětově,“ uvedl Amer Alaily z Mubadala Capital.

Za mikromobilitu se považují dopravní prostředky do váhy 500 kilogramů, nejčastěji pak elektrické koloběžky či jízdní kola. Investoři vidí budoucnost tohoto druhu dopravy hlavně ve městech kvůli tomu, že na další auta už v nich není místo a čím dál více radnic se jejich provoz snaží regulovat. V řadě měst má ale tento druh dopravy velmi špatnou pověst i kvůli chování uživatelů či nezájmu provozovatelů situaci řešit.

Tagy e-koloběžky Tier Mobility
4 komentáře