Michal Štěpán končí ve vedení Českých drah, firmu čekají další personální změny

Michal Štěpán. Foto: České dráhyMichal Štěpán. Foto: České dráhy

České dráhy budou mít nového člena představenstva, který bude zodpovědný za obchod. Michal Štěpán, který tuto funkci zastával pět let,

České dráhy budou mít nového člena představenstva, který bude zodpovědný za obchod. Michal Štěpán, který tuto funkci zastával pět let, končí. 21. února mu vyprší pětiletý mandát člena představenstva, který už nechce dál obhajovat.

Můj pětiletý mandát ve druhé polovině února skončí a já jsem přesvědčen, že pro zodpovědný výkon této vrcholné funkce ve vedení národního dopravce, a s plným nasazením, je takto nastavená doba působení ve funkci optimální. Rozhodl jsem se již dříve, že o nový mandát se nebudu ucházet,“ řekl Štěpán, který celou svoji kariéru strávil u Českých drah. „U Českých drah působím přes 30 let a můj postoj k propagaci železnice i veřejné dopravy se tím rozhodně nezmění. Jsem rád, že České dráhy udělaly za poslední roky velký kus práce a věřím, že to vnímají i naši zákazníci,“ dodal Štěpán. Co bude dál dělat, nechtěl uvést, není ani jisté, zda zůstane u Českých drah. „Rád bych dál působil v sektoru dopravy,“ odpověděl.

Absolvent Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině prošel na železnici různými pozicemi, po vedení Krajského centra osobní dopravy v Pardubicích byl v roce 2013 pověřen řízením úseku výkonného ředitele pro marketing a produkty a úseku pro strategii a obchod. Do představenstva byl zvolen v únoru 2014 ve stejnou chvíli, kdy nastoupil do čela drah Daniel Kurucz. Štěpán přežil v představenstvu jak Kurucze, tak později Pavla Krtka.

Do Štěpánovy kompetence spadají aktuálně například všechna jednání s kraji a ministerstvem dopravy o budoucích smlouvách na provoz vlaků, stejně tak veškeré obchodní nabídky. Za jeho působení došlo například k vytvoření aplikace Můj vlak, objednávkového systému pro přepravu tělesně postižených či nedávné změně nabídky jízdenek.

Kdo nastoupí místo Štěpána není jasné. Dozorčí rada původně nepočítala, že na místo člena představenstva zodpovědného za obchod bude dělat výběrové řízení, nakonec k němu ale došlo. Mezi oslovenými kandidáty byl podle informací Zdopravy.cz například bývalý šéf ČSA Jozef Sinčák. Předseda dozorčí rady Petr Moos potvrdil, že o personálních změnách má jednat příští týden dozorčí rada, konkrétní jména ale uvádět nechtěl.

Nejčastěji se mluví o tom, že by Michala Štěpána měl nahradit Radek Dvořák, od loňského roku člen představenstva zodpovědný za ekonomiku. Místo něj by pak na uvolněné místo manažera zodpovědného za finance Českých drah měl přijít Petr Ivánek, který v minulosti vedle například českou pobočku SPP (Slovenský plynárenský priemysel).

Tagy České dráhy Michal Štěpán představenstvo Českých drah Top
39 komentářů