České dráhy změnily jízdenky, v některých případech zlevnily o desítky procent

Cestující v railjetu. Foto: České dráhyCestující v railjetu. Foto: České dráhy

České dráhy od dnešního dne spustily do prodeje nové typy jízdenek, které mají zpřehlednit nabídku pro cestující. V praxi odpadá

České dráhy od dnešního dne spustily do prodeje nové typy jízdenek, které mají zpřehlednit nabídku pro cestující. V praxi odpadá pro zákazníky nutnost dělit jízdenky na více dokladů, pokud chtějí ušetřit. Nově to za ně systém ČD udělá sám.

Ještě včera například jízdenka z Roztok u Prahy do Ostravy na páteční večerní spoj s vlakem Ex545 vyšla na 523 korun, dnes stejná jízdenka stojí 343 korun, zlevnila o více než třetinu. Na tuto cenu se cestující mohli dostat i dříve, museli si ale koupit dvě jízdenky a riskovali, že pokud by jim přípoj ujel, nebudou mít nárok na vrácení peněz za jízdenku. Podobné je to i v jiných relacích: například ještě včera stála jízdenka na přímý rychlík z Jaroměře do Prahy 197 korun, dnes cesta stejným vlakem vyjde na 130 korun.

České dráhy od dnešního dnes zrušily některé druhy jízdenek (akční, superakční) a nahradily je novými: Flexi, Flexi zvýhodněná a vázaná. Cílem bylo podle ČD zjednodušení celého systému nákupu a usnadnění nákupu nejlevnější jízdenky. „Nový systém nám zároveň umožňuje mnohem dynamičtěji pracovat s cenami tak, jak je to obvyklé u našich železničních a autobusových konkurentů nebo třeba u leteckých společností,“ řekl náměstek generálního ředitele a člen představenstva Michal Štěpán.

Nejlevnější jsou jízdenky Flexi zvýhodněná a Vázaná v časech nejnižšího zájmu cestujících během týdne, nejdražší ve špičkových časech, zejména v pátek a v neděli, kdy je poptávka největší. „Právě tyto dvě zvýhodněné jízdenky budou nově k dispozici na většině relací na delší vzdálenosti. Zároveň platí, že zákazníci s některou naší slevovou aplikací na In Kartě a ti, kteří nakupují s předstihem, budou jezdit nejvýhodněji,“ doplňuje Zuzana Čechová, ředitelka odboru cenotvorby a produktové komunikace ČD.

Neznamená to ale, že vždy došlo ke zlevnění: tím, jak nový systém reaguje na vyprodanost vlaků, v řadě případů je nákup na poslední chvíli dražší než dosud. V řadě případů také dochází k většímu odlišení cen na stejné trase podle kategorie vlaků: rychlík Praha – Brno přes Českou Třebovou nyní většinou vychází levněji, než jízda railjetem na stejné trase.

Změnou je i to, že teď nejsou ceny zvýhodněných jízdenek jednotné a známé s výjimkou několika dnů v roce dopředu. Dříve byly ceny akčních jízdenek známy dopředu, nově pod názvem Flexi mají více úrovní, cena se odvíjí na včasnosti nákupu a počtu volných jízdenek v daném kontingentu. U řady relací došlo současně ke zvýšení slevy pro majitele IN25 a IN50, kde často sleva v názvu jízdenky neodpovídala skutečnému zlevnění. Kilometrický tarif se nezměnil.

Ne vždy ale ještě platí, že vám e-shop ČD najde úplně nejlevnější cestu: systém neřeší existenci síťových dokladů jednotlivých regionálních integrovaných systémů, s kterými může být jízda levnější. I tak jde ale o velké zpřehlednění a v řadě případů i zlevnění.

Nové typy jízdenek od 1. února 2019

Flexi jízdenka (FJ) – platí v kterémkoliv vlaku v daný den, je maximálně flexibilní, cena je stálá, nemění se v závislosti na čase. Tyto jízdenky se budou jako doposud vydávat ve všech prodejních kanálech.
Flexi zvýhodněná jízdenka (FZJ) – platí v kterémkoliv vlaku na dané relaci v daný den, je cenově výhodnější a cena se dynamicky mění podle reálné poptávky do vyčerpání stanoveného počtu jízdenek. Nejdražší je proto ve dnech a časech přepravní špičky. FZJ budou ČD nabízet na většině dálkových relací. Tyto jízdenky se budou vydávat ve všech prodejních kanálech, kromě přenosných pokladen průvodčích ve vlacích. Zahájení prodeje u průvodčích předpokládáme v průběhu roku.
Vázaná jízdenka (VJ) se bude vydávat na konkrétní datum a vlak, který je nutný v rámci přepravní trasy (vyhledaného spojení) využít. VJ se budou nabízet na většině relací dálkové dopravy. Výdej bude zatím možný jen na e-shopu (vč. aplikace Můj vlak). Zhruba v polovině roku budou Vázané jízdenky v prodeji už i v pokladnách.

Tagy České dráhy Flexi jízdenka Flexi zvýhodněná jízdenka Top Vázaná jízdenka
159 komentářů