MHD v Litoměřicích převzaly Autobusy Karlovy Vary, TD Bus zmizel

Městskou autobusovou dopravu v Litoměřicích zajišťovala společnost BusLine, později TD Bus. Foto: MěÚ LitoměřiceMěstskou autobusovou dopravu v Litoměřicích zajišťovala společnost BusLine, později TD Bus. Foto: MěÚ Litoměřice

Městskou hromadnou dopravu v Litoměřicích dnes převzal nový provozovatel. Po společnosti TD BUS (dříve BusLine), která vypověděla smlouvu, má zajištění

Městskou hromadnou dopravu v Litoměřicích dnes převzal nový provozovatel. Po společnosti TD BUS (dříve BusLine), která vypověděla smlouvu, má zajištění provozu na starosti společnost Autobusy Karlovy Vary (AKV) patřící do skupiny ČSAD Invest Zdeňka Zemka.

Autobusy Karlovy Vary vyhrály zakázku na desetiletý provoz městské autobusové dopravy (MAD) v Litoměřicích, smlouva začne platit až v červenci. TD Bus ale 16. ledna vypověděl stávající smlouvu a město se tak na rychlo dohodlo s AKV na převzetí provozu už od 1. února v mimořádném režimu krajně naléhavé okolnosti. Za pět měsíců přechodného provozu zaplatí město podle smlouvy 1,7 milionu korun.

Nový dopravce včera podpisem smlouvy vyjádřil svou vstřícnost a ochotu pomoci překlenout městu toto nelehké období způsobené výpovědí současné firmy zajišťující MAD. Uzavřením smlouvy bylo dovršeno maximální úsilí celé řady lidí, kteří se na přípravě podmínek a záležitostí souvisejících podíleli, a podařilo se tak odvrátit hrozící přerušení poskytování veřejné služby v přepravě cestujících pro občany,“ řekl Jan Jakub, vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Litoměřice.

Nejde o první případ, kdy TD Bus náhle vypověděl platnou smlouvu, to stejné se stalo v několika případech v Ústeckém kraji u zakázek na meziměstský provoz. Jde i o linky na Litoměřicku, kde se dosud kraji nepodařilo zajistit kompletní provoz. Od pondělí má ale podle stránek Dopravy Ústeckého kraje dojít k částečnému obnovení některých linek.

Kvůli rychlému převzetí provozu ale nejezdí zatím v Litoměřicích tolik spojů jako dosud. Dochází k omezení provozu části spojů na obou linkách. Jde o některé brzké autobusové spoje po čtvrté hodině ranní a takové, u nichž by bylo třeba více řidičů na jedné lince najednou. Dále pak večerní spoje po osmnácté hodině. „Stav se má průběžně lepšit s postupným navyšováním počtu řidičů,“ dodal Jakub.

Plný provoz zahájí AKV od července letošního roku. Počítá s nasazením nových autobusů a navýšením linek z dosavadních dvou na čtyři. Nízkopodlažní autobus bude nově zajíždět například i na Mírové náměstí. Desetiletá smlouva počítá s cenou 49,89 za každý kilometr. MHD v Litoměřicích je od loňského roku ve městě zdarma.

Tagy Autobusy Karlovy Vary Litoměřice MHD Litoměřice TD Bus
2 komentáře