MHD v Jablonci nově zajišťuje ČSAD Slaný, start proběhl bez větších problémů

První den provozu nového dopravce v Jablonci nad Nisou. Foto: IDOLPrvní den provozu nového dopravce v Jablonci nad Nisou. Foto: IDOL

Dopravce má pětiletou smlouvu, nasadil nové autobusy.

Cestující v Jablonci nad Nisou od dnešního dne vozí po městě a okolí nový dopravce. Stala se jím společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Nahradila dopravce Umbrella Coach & Buses kterému skončila dvouletá smlouva. ČSAD Slaný bude v Jablonci jezdit pět let.

Start provozu nepřinesl zásadní problémy, jen drobné nedostatky. „Všechny linky jezdí, řidiči jsou na svých místech. Zaznamenali jsme jen drobné nedostatky, např. minuté zastávky o pár metrů, občasné výpadky softwaru v palubních počítačích nebo výpadky v hlásiči zastávek. To jsou však všechno drobnosti, které souvisí s prvním dnem provozu a my je okamžitě řešíme,“ řekl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar.

Primátor Miloš Vele poděkoval Umbrelle za dobrou práci. „Laťka je nastavená vysoko, děkuji za dobrou práci, kterou jste v minulých dvou letech odvedli, a přeji hodně úspěchů na dalších cestách,“ popřál primátor Vele Janu Vašutovi ze společnosti Umbrella Coach & Buses.

Cestující mají k dispozici i dopravní kancelář v budově na autobusovém nádraží. Ta bude otevřená sedm dnů v týdnu v různých časech a nabídne kompletní služby prodeje jízdenek na městskou i meziměstskou a dálkovou dopravu, OPUSCARD či zlevněné jízdné.

ČSAD Slaný se k zakázce dostal ve veřejné soutěži. Na Jablonecku nasazuje 23 autobusů Mercedes-Benz Conecto a čtyři malé autobusy Rošero. Hybridní autobusy kombinují pohon na naftu a elektřinu. Přináší úsporu paliva především v pomalejším městském provozu. Elektromotor usnadňuje práci spalovacímu motoru a dochází tak k úspoře pohonných hmot.

Smlouvu s dopravcem uzavřelo statutární město v listopadu 2021. Rozsah ročního výkonu je 1,37 milionu kilometrů ročně. Cena dopravního výkonu pro rok 2023 včetně 10% snížené sazby DPH je 62,72 Kč/km, město bude přispívat částkou 45,22 Kč/km.

Tagy ČSAD Slaný ICOM Transport Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou
10 komentářů