Jablonec mění dopravce MHD, Umbrellu vystřídá na pět let ICOM

Nový autobus Mercedes Conecto pro MHD Jablonec nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad NisouNový autobus Mercedes Conecto pro MHD Jablonec nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad Nisou

Dopravce nasadí na linky ve městě hybridní autobusy.

Cestující v Jablonci nad Nisou a některých okolních obcích čeká na začátku února výměna dopravce v městské dopravě. Po dvou letech, kdy ve městě jezdila společnost Umbrella, začne jezdit ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Jde o výsledek veřejné soutěže, ve které ČSAD Slaný nabídlo nejnižší cenu.

Na Jablonecku bude od února jezdit 23 velkých a čtyři malé autobusy Rošero. Hybridní autobusy kombinují pohon na naftu a elektřinu. Přináší úsporu paliva především v pomalejším městském provozu, kde probíhá chytré využití pohybové energie při brždění, která se mění na elektřinu a ta se následně ukládá do vysoce výkonných kondenzátorů, které se využívají pro plynulé střídání nabíjení a vybíjení při zastavování a rozjezdu. Elektromotor usnadňuje práci spalovacímu motoru a dochází tak k úspoře pohonných hmot.

Technické i dispečerské zázemí bude mít dopravce v průmyslové zóně Rýnovice. Jablonecká flotila se bude skládat z 23 velkých a čtyř menších vozů. Všechny budou snadno přístupné pro vozíčkáře nebo maminky s kočárky. Osazená v nich budou stejná odbavovací zařízení, která jsou nyní v autobusech dosavadního dopravce. „Platby jízdného budou stále možné v hotovosti, kartou Opuscard nebo bankovní kartou. Nezmění se ani cena jízdného a bezplatná zůstane přeprava seniorů nad 70 let,“ ujišťuje náměstek Roubíček. Zachovaný zůstane také rozsah linek městské dopravy, a to včetně linky č. 103 obsluhující areál nemocnice.

Smlouvu s dopravcem uzavřelo statutární město v listopadu 2021. Rozsah ročního výkonu je 1,37 milionu kilometrů ročně. Cena dopravního výkonu pro rok 2023 včetně 10% snížené sazby DPH je 62,72 Kč/km, město bude přispívat částkou 45,22 Kč/km.

Tagy ČSAD Slaný ICOM Transport Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou
9 komentářů