Mezi Prahou a Kolínem končí omezení, vlaky začnou jezdit 160 km/h

Rekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnicRekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnic

Ke zvýšení rychlosti zbývá pantografová zkouška.

Cestování vlakem mezi Prahou a Kolínem bude od příštího týdne rychlejší. Tři a půl měsíce po návratu dvoukolejného provozu mezi stanicemi Poříčany a Velim kvůli rozsáhlé rekonstrukci a částečné modernizaci dojde ke zvýšení rychlosti na 160 km/h.

Dosud zde mohou vlaky jezdit jen 120 km/h. „Úsek Poříčany – Velim je na vyšší rychlost už kolejově připravený, k vlastnímu zvýšení rychlosti na 160 km/h zbývá provedení rychlé pantografové zkoušky. Ta proběhne hned na začátku příštího týdne,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Úsek Poříčany – Velim patřil přes rok mezi kritická místa české železnice kvůli omezení provozu na jednu kolej. Po dokončení modernizace za 3,83 miliardy korun má být provoz stabilnější i díky vybudování nové odbočky.  Na akci navázaly úpravy stanice Velim.

„Výluk spojených s rekonstrukcí nástupiště ve Velimi využila Správa železnic už také k výměně některých trakčních bran a stožárů ve stanici, aby nebylo potřeba do trakčního vedení znovu výrazněji zasahovat s blížícím se koncem jejich životnosti. Rychlá pantografová zkouška se uskuteční po skončení aktuální a už poslední plánované výluky, probíhající v termínu 14.–18. prosince,“ dodal Gavenda.

Tagy 011 Praha - Kolín Správa železnic Velim - Poříčany
58 komentářů