Metrostav si založil pár dnů po rozsudku zakazujícím účast v soutěžích novou firmu na stavbu silnic

Den otevřených dveří na rozestavěné D11. Pramen: Metrostav InfrastructureDen otevřených dveří na rozestavěné D11. Pramen: Metrostav Infrastructure

Metrostav nechce detailněji plány s novou firmou komentovat.

Společnost Metrostav Infrastructure, která je plně vlastněná společností Metrostav, si založila novou dceřinou firmu MI Roads. K zápisu do rejstříku došlo 14. července. Stalo se tak necelý měsíc poté, co pražský vrchní soud v korupční kauze Davida Ratha uznal vinnými Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure. Uložil jim tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky.

„Můžeme potvrdit, že společnost Metrostav Infrastructure založila v červenci 2022 svoji dceřinou firmu s názvem MI Roads, jejímž cílem je působit v segmentu silničního stavitelství. Tato obchodní společnost bude prioritně působit na trhu v České republice,“ řekl mluvčí Metrostav Infrastructure Michal Jurman.

Metrostav podobně už v dubnu 2020 přišel na trh se společností Metrostav Infrastructure. Firma vznikla po nepravomocném rozhodnutí soudu v korupční kauze, Metrostav to ale tehdy vysvětloval tím, že šlo o dlouhodobou strategickou operaci vyčlenění silničního stavitelství do samostatné firmy. S firmou se pak začal hlásit do řady veřejných zakázek. Může se tak zdát, že firma opakuje podobný scénář, jak se dostat znovu k veřejným zakázkám. „Další podrobnosti, včetně toho kdy a jakým způsobem přesně bude tato firma na trhu silničního stavitelství působit, bychom nechtěli v tuto chvíli jakkoliv dál komentovat,“ odpověděl Jurman na dotaz, zda se budou hlásit do veřejných soutěží a zda nejde o obcházení rozhodnutí soudu.

Založení nové firmy a její účast ve veřejných soutěžích na dopravní stavby může ale zásadně zpomalit výběr zhotovitelů. Tento problém poznalo dobře zejména Ředitelství silnic a dálnic. Firma Metrostav Infrastructure nabídla v řadě soutěží nejnižší cenu, konkurenti ale napadali její reference. Výběr vítěze se tak v řadě případů protáhl i o rok. Podle aktuálního rozsudku se nemůže Metrostav a Metrostav Infrastructure hlásit do soutěží ani jako dodavatel.

 

Tagy metrostav Metrostav Infrastructure MI Roads
56 komentářů