Metro jako umělecké dílo. Hostem podcastu bude hlavní architektka pražského metra Anna Švarc, ptejte se

Stanice metra Malostranská. Foto: Aktron / Wikimedia CommonsStanice metra Malostranská. Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Anna Švarc byla také členkou poroty, která vybrala nový design informačního systému pro hlavní město.

Je to už 2,5 roku, co si pražský dopravní podnik vybral Annu Švarc jako hlavní architektku pražského metra. O své představy a plány se Anna Švarc nyní podělí s posluchači podcastu Cesty Zdopravy.cz.

Jejím úkolem je hlídat a rozvíjet estetickou hodnotu stanic pražského metra, očistit metro od nevkusných reklamních poutačů, dát větší prostor umění a také dohlédnout na přípravu nových stanic. Vedle tradiční dopravní funkce by měly být také místem, kde má smysl se rozhlédnout a nechat na sebe působit sílu architektury.

Anna Švarc se podílela také na výběru vítězného řešení jednotného navigačního a orientačního systému pro Prahu, který minulý týden město představilo.

Je těžké prosazovat krásno v organizaci, která zajišťuje primárně přepravu cestujících z bodu A do bodu B? Jak se stalo, že za socialismu vznikly v Československu esteticky hodnotné a výstavné stanice metra? Která místa pražského metra mají z pohledu architekta největší hodnotu? Kde bychom se měli jako cestující na chvíli zastavit a dívat se kolem? Bylo vůbec možné ovlivnit podobu stanic metra D, které připravuje Metroprojekt? Kteří umělci se budou podílet svými díly na podobě stanic této linky? A jak se bude v praxi testovat vítězný návrh na nový design navigačního systému v Praze?

Své otázky můžete Anně Švarc pokládat i vy. Pište je do diskuse k tomuto článku až do dnešního večera. Rozhovor s Annou Švarc přineseme tradičně v pátek v čase oběda.

Tagy Anna Švarc metro podcast Cesty Zdopravy.cz
41 komentářů