Metrans zavede nákladní vlak mezi Ostravou a Gdaňskem, na délku bude měřit 750 metrů

Čtyřicátá lokomotiva Bombardier TRAXX. Foto: L. Vosáhlo/MetransČtyřicátá lokomotiva Bombardier TRAXX. Foto: L. Vosáhlo/Metrans

Nové spojení bude v provozu třikrát týdně.

Operátor kombinované dopravy a provozovatel kontejnerových terminálů Metrans spojí Ostravu s polským přístavním městem Gdaňsk. Vlak bude dlouhý 750 metrů. Z Česka pojede v kratší verzi o délce 680 metrů. Jeho kapacita bude až 112 TEU, tedy 112 dvacetistopových kontejnerů. První plánovaný odjezd vlaku z Ostravy bude 5. září. Na trase ho čeká krátká mezizastávka v Polsku na kontejnerovém terminálu Metrans Dabrowa Gornicza.

Jak společnost uvádí v tiskové zprávě, již delší dobu pozorovala zvyšující se poptávku po tomto spojení. Zahájením pravidelného servisu dojde tedy nejen k rozšíření aktivit Metransu v Polsku, ale současně také k dlouho očekávanému napojení polských přístavů na intermodální síť Metransu.

Kontejnerový terminál Ostrava se stane jednou ze vstupních bran do celé sítě Metransu. Společnost v Česku provozuje několik takových terminálů, ten ostravský se nachází v Šenově. Vlečka terminálu o celkové délce 1,969 km je napojena do železniční stanice Havířov. Kapacita terminálu je 1200 prázdných a 1200 ložených kontejnerů. Externí depo, které se nachází v ulici Volenská v Šenově (dosažitelné pouze po silnici) pak disponuje kapacitou 5000 TEU. V současnosti obsluhuje například vlaky z/do Německa či přístavu Koper.

Tagy intermodální přeprava Metrans Metrans Rail
128 komentářů