dkv-spojujeme

Město 30 km/h, dálnice 100 km/h. Experti z rakouských univerzit navrhli výrazné snížení rychlosti

Rakouská dálnice A1. Foto: AsfinagRakouská dálnice A1. Foto: Asfinag

Autoři výzvy argumentují životním prostředím, náklady a bezpečností.

Rakousko je další zemí, ve které odstartovaly debaty o snížení maximální povolené rychlosti aut na silnicích a dálnicích. Čtyři experti ze tří rakouských univerzit zveřejnili výzvu, ve které požadují snížení rychlosti na dálnicích ze 130 na 100 km/h a ve městech na 30 km/h. V případě silnic mimo město pak na 80 km/h. Argumentují větší bezpečností, úsporami i snížením emisí.

Svoji výzvu zveřejnili na nově založené stránce Jetzt-tempolimit.at. Jde o akademiky z TU Wien, BOKU Wien a Universität Innsbruck. Na stránkách pak přináší řadu studií, které ukazují přínosy takových změn.

„Bylo vědecky prokázáno, že snížení nejvyšší povolené rychlosti je nejúčinnějším opatřením k redukci emisí skleníkových plynů souvisejících s dopravou. Jde o nejúčinnější opatření ke snížení počtu zraněných a usmrcených na silnici,“ píší autoři dopisu. „Rychlostní limit se má snížit bez ohledu na technologii pohonu vozidla, protože spotřeba energie, hluk, emise pevných částic a znečišťujících látek do ovzduší i frekvence a závažnost nehod neúměrně rostou s rychlostí jízdy,“ uvádí.

Podle jejich propočtů by snížení maximální rychlosti přineslo snížení emisí CO₂ o desetinu v porovnání s rokem 2019. Ročně by snížení rychlosti podle jejich propočtů zachránilo život 116 lidem. „Je jasné, že musíme přehodnotit naši mobilitu s ohledem na blížící se klimatickou katastrofu,“ uvedl Günter Emberger z TU Wien.

Téma snížení maximální dovolené rychlosti se řeší zejména v Německu. Německý úřad pro životní prostředí minulý týden zveřejnil studii, která vypočítává úsporu emisí při snížení rychlosti.

Rakouský návrh nebude mít ale zřejmě zatím politickou podporu. Ministryně pro ochranu klimatu a dopravu Leonore Gewessler podporuje argumenty, že nižší rychlost přináší řadu benefitů, omezení ale podle listu Der Standard nenavrhne.

Tagy omezení rychlosti na dálnicích Rakousko snížení rychlosti snížení rychlosti ve městech
257 komentářů