MAXy by mohly začít znovu létat od července, řekl Boeing některým aerolinkám

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Návrat letadel Boeing 737 MAX do letového provozu by mohl nastat zhruba v polovině července. S odvoláním na své zdroje

Návrat letadel Boeing 737 MAX do letového provozu by mohl nastat zhruba v polovině července. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters, o takovém termínu už začal mluvit i první provozovatel těchto strojů, indický SpiceJet.

Reuters se odvolává na své zdroje z aerolinek, podle kterých jim Boeing oznámil cíl zprovoznění letadel do července. Schválení od amerického úřadu civilního letectví FAA chce získat do třetího květnového týdne. Boeing ale o schválení softwarových změn dosud nezažádal, naopak FAA v posledním prohlášení uvedla, že ještě musí dopracovat některé další požadavky.

Informace o možném termínu návratu letadel přišla necelý týden poté, co šéf Boeingu Dennis Muilenburg oznámil, že už piloti Boeingu absolvovali  téměř stovku letů s novým systémem.

Po velké kritice rychloschvalování provozu letadel se dá očekávat, že certifikace bude probíhat důkladněji a déle. FAA oznámila, že na schvalování vznikne společný tým složený ze zástupců leteckých úřadů celkem devíti zemí a evropské agentury EASA.
Úřady také musí rozhodnout o tom, zda budou muset piloti znovu na simulátor, aby se s novým systémem seznámili.

Možný návrat letadel v červenci potvrdil zatím veřejně jen indický SpiceJet. V rozhovoru pro indický server ET to uvedl šéf SpiceJetu Ajay Singh. Ostatní aerolinky zatím postupně MAX vyřadili z rezervačního systému většinou až do srpna.

Na návrat MAXů čekají intenzivně i Smartwings, které mají odstavené celkem sedm letadel, čtyři jsou vyrobená v USA. Kvůli tomu musí firma zrušit na léto část spojů. Do problémů s MAXy se zapojil i americký prezident Donald Trump. Boeingu poradil, aby letadla přejmenoval.

Tagy boeing Boeing 737 MAX FAA uzemnění letadel 737 MAX
4 komentáře