MAXy si za poslední měsíc nikdo neobjednal. Smartwings mají čtyři hotové v Seattlu

Boeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště PrahaBoeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště Praha

Boeing zažil jeden z nejhorších měsíců i čtvrtletí za poslední roky. Kvůli nehodě Ethiopian Airlines a následnému uzemnění letadel 737

Boeing zažil jeden z nejhorších měsíců i čtvrtletí za poslední roky. Kvůli nehodě Ethiopian Airlines a následnému uzemnění letadel 737 MAX firma za březen na tento typ nezískala jedinou objednávku, prudce propadl také počet dodaných letadel.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Boeing na svých stránkách.  Za první čtvrtletí firma získala 95 objednávek na nová letadla, tedy o téměř polovinu méně, než ve stejném období loňského roku (180). Boieng ale v počtu nových objednávek za čtvrtletí vede před Airbusem, který ohlásil 62 nových objednávek. V součtu je ale Airbus za první tři měsíce v záporu, přišel o objednávky na 120 letadel od některých dopravců, zejména Etihadu.

Boeingu spadly dodávky letadel 737 o třetinu, za březen stihl dodat jen jedenáct MAXů. Objednávka za březen na MAXy nedorazila už žádná.

Boeing už oznámil, že sníží tempo výroby, letadla se mu ale dál hromadí. Vyrobené, ale nepřevzané, jsou například čtyři MAXy prro Smartwings. Podle blogu 737-MAX jde o letadla registací OK-SWH, OK-SWI, OK-SWJ a OK-SWK. Všechna jsou odstavena na letiští Paine Field a Boeing Field u Seattlu. Některá letadla mají za sebou už první zkušební lety.

Kdy MAXY vzlétnou znovu není stále jasné, aerolinky stále ruší lety s těmito stoji v chystaném letovém řádu, často až do července.

Tagy boeing Boeing 737 MAX smartwings uzemnění letadel 737 MAX
5 komentářů