MAX po dlouhé době letěl přes Evropu, Němci ho odmítli pustit do vzdušného prostoru

Boeing 737MAX 8 v barvách Norwegian. Foto: NorwegianBoeing 737MAX 8 v barvách Norwegian. Foto: Norwegian

Téměř tři měsíce po celosvětovém uzemnění letadel Boeing 737 MAX včera odstartoval letoun tohoto typu ze španělské Malagy a zamířil

Téměř tři měsíce po celosvětovém uzemnění letadel Boeing 737 MAX včera odstartoval letoun tohoto typu ze španělské Malagy a zamířil do Stockholmu. Do cíle ale nedoletěl. Let bez cestujících nepustili do svého vzdušného prostoru Němci.

Let vypravila letecká společnost Norwegian, která si chtěla letadlo stáhnout na jednu ze svých hlavních základen. Bezpečnostní opatření vydané při uzemnění MAXů let bez cestujících povoluje.

Letadlo registrace SE-RTB letělo až k francouzsko-německé hranici podle plánu, když se posádka dozvěděla, že jej nepustí Německo do svého vzdušného prostoru. Po více než hodinovém kroužení mezi městy Méty a Nancy nakonec přistáli piloti na letišti Châlons Vatry, kde je letadlo od včerejška. Záznam letu je na Flightradar24.com.

Norwegian má ve flotile celkem 18 MAXů, je jejich největším provozovatelem v Evropě. Přesunem z Malagy chtěla firma ušetřit i vysoké poplatky za odstavení letadla ve Španělsku. Mluvčí německého řízení letového provozu DFS pro server aero.de zákaz vysvětlila tím, že původní absolutní zákaz letů trval do 11. června, ale byl prodloužen až do 8. září, a proto nemohlo být letadlo vpuštěno do německého vzdušného prostoru.

Tagy norwegian uzemnění letadel 737 MAX
31 komentářů