Matterhorn Gotthard Bahn kupuje 27 vlaků za 300 milionů franků

Vlak Matterhorn Gotthard Bahn. Pramen: BVZVlak Matterhorn Gotthard Bahn. Pramen: BVZ

Švýcarská společnost Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) se rozhodla pro největší obměnu vozového parku ve své historii. Pro své úzkorozchodné dráhy

Švýcarská společnost Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) se rozhodla pro největší obměnu vozového parku ve své historii. Pro své úzkorozchodné dráhy si objednala u výrobce Stadler 27 nových třívozových elektrických jednotek. Dodávka se má završit v roce 2028, uvedl dopravce v tiskové zprávě.

Objednávka je rozdělena do dvou etap. V té první výrobce dodá 12 jednotek, z nichž první by měly vyjet v létě 2022. Do zimního jízdního řádu 2023 by mělo být hotovo všech 12 jednotek. Zbylých 15 vlaků pak má Stadler dodat do konce roku 2028. Celková hodnota kontraktu je 300 milionů franků (cca 8 mld. Kč).

„Nové vlaky budou bezbariérové, s nízkopodlažními nástupy, větším úložným prostorem a wifi,“ uvedl generální ředitel MGB Fernando Lehner. Jednotky mají nahradit dosud používané soupravy s lokomotivou a vagony. Budou vybaveny ozubnicí, která je potřeba na zhruba 30 kilometrech ze 144kilometrové sítě MGB.

Matterhorn Gotthard Bahn obsluhuje především trať Zermatt – Brig – Disentis a také navazující Andermatt – Göschenen. Společnost patří holdingu BVZ Gruppe, který zastřešuje dalších deset značek na železnici, například dráhu na Gornegrat. Na tuto trať dodá nové vlaky rovněž Stadler.

Nástin nové podoby vlaku Matterhorn Gotthard Bahn. Pramen: BVZ

Nástin nové podoby vlaku Matterhorn Gotthard Bahn. Pramen: BVZ

Tagy Matterhorn Gotthard Bahn Stadler Švýcarsko
5 komentářů