K Matterhornu budou jezdit nové ozubnicové vlaky od Stadleru

Zubačka na Gornergrat. Foto: BVZ HoldingZubačka na Gornergrat. Foto: BVZ Holding

Společnost BVZ Gruppe, která provozuje ve Švýcarsku trať a vlaky pod značkou Matterhorn-Gotthard Bahn, se dohodla s výrobcem kolejových vozidel

Společnost BVZ Gruppe, která provozuje ve Švýcarsku trať a vlaky pod značkou Matterhorn-Gotthard Bahn, se dohodla s výrobcem kolejových vozidel na dodávce ozubnicových elektrických jednotek. Nasadí je na trať Gornergratbahn, která vede z Zermattu na hřeben Gornergratu a je oblíbeným cílem turistů hlavně kvůli panoramatům Matterhornu.

Podpis kontraktu v hodnotě 45 milionů švýcarských franků (1,052 miliardy korun) oznámily obě společnosti v tiskové zprávě. Jde o dvouvozové jednotky, které budou nazvány Polaris ze zkratky anglického spojení Popular Landscape Railway in Switzerland (Oblíbená panoramatická železnice ve Švýcarsku).
Navazuje tak už na dřívější jiné názvy vlaků ve skupině BVZ: po tamějších kolejích už jezdí vlaky Komet, ve výrobě jsou jednotky Orion.

Nové vlaky mají nahradit starší jednotky, některé jsou až 57 let staré. Design vlaků bude od studia Pininfarina, konečnou podobu zatím výrobce neukázal.

Jednotky budou dlouhé 34,6 metrů, pojmou 120 sedících a 100 stojících cestujících. Z velké části budou nízkopodlažní. Maximální rychlost bude 30 kilometrů za hodinu. Na trati musí vlaky překonávat stoupání až 200 promile.

Tagy BVZ Gruppe Gornergratbahn Mattterhorn Gotthard Bahn Stadler Švýcarsko
13 komentářů