Malý kus trati, velké komplikace. Opravy v Lazarské mění trasy 16 tramvajových linek

Oprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPPOprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPP

Tramvaje se vrátily před Masarykovo nádraží, dělníci se však přesunuli jen o kus dál. Největší změna ale přijde až s prázdninami.

Ve středu se po několika týdnech intenzivních prací vrátil tramvajový provoz do pražské Havlíčkovy a Dlážděné ulice.

Zrekonstruovaná trať je nyní uložena na antivibračních rohožích a má lepší poloměry oblouků. Díky tomu se zlepší nejen průjezdnost oblastí, ale i samotný provoz bude tišší. Zastávky u Masarykova nádraží jsou zcela bezbariérové a lépe umístěné z pohledu bezpečného přecházení chodců.

Zrekonstruovaná trať v Havlíčkově a Dlážděné ulici. Foto: DPPZrekonstruovaná trať v Havlíčkově a Dlážděné ulici. Foto: DPPZrekonstruovaná trať v Havlíčkově a Dlážděné ulici. Foto: DPP

Stavební práce na důležité trati kolem Masarykova nádraží se podařilo zkrátit o deset dnů. Ty DPP využije na původně později plánovanou opravu tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice.

Křižovatka a rekonstruovaná trať je sice dlouhá jen pár desítek metrů, představuje však důležitý tramvajový uzel centra města, který je navíc využíván jako centrální přestupní stanice pro noční linky.

Úsek ve Spálené ulici je vůbec nejvytíženějším místem tramvajové sítě v Praze, kterým ve špičkách pracovního dne projede 62 spojů za hodinu v každém směru. Vymění se zde opotřebené kolejnice a kolejové konstrukce z roku 2010. „Jejich životnost 14 let je při takovém zatížení nadstandardní,“ uvádí Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Oprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPPOprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPPOprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPPOprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPPOprava tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice. Foto: DPP

Uzavírka v Myslíkově ulici a od křižovatky Ječné ulice s Karlovým náměstím po křižovatku Spálené a Lazarské ulice potrvá až do 29. června. Dotkne se to nevídaných 16 linek tramvají plus dalších dvou náhradních.

Tramvajové linky číslo 2, 3, 5, 18, 22, 23, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 a 99 totiž budou jezdit po změněných trasách, linky č. 21 a 24 budou zrušeny. DPP zavede v denním provozu tramvajové linky č. 32 a 33. Podrobné změny jsou uvedeny níže.

Václavské náměstí se rozkope

Tramvajový provoz v centru metropole se však nevrátí do normálu ani po dokončení těchto oprav. Prahu čeká větší množství prázdninových uzavírek, největší z nich však bude výluka tramvajové trati přes Václavské náměstí, která potrvá od 29. června až do konce září.

Kromě opravy se zde budou překládat inženýrské sítě a budovat odbočka tramvajové trati směrem k Národnímu muzeu a dále k Vinohradské třídě. V souvislosti s tím dopravní podnik opraví i podhledy v podchodu u vstupu stanice Můstek uprostřed náměstí.

Před návratem tramvají na Václavské náměstí se opraví i stropy podchodů na Můstku a Muzeu

Tramvaje nebudou jezdit ve Vodičkově a Jindřišské ulici, ale pouze v úseku mezi ulicí Palackého a budovou hlavní pošty. Tam budou vloženy kolejové přejezdy a dopravu tak z obou stran zajistí obousměrné tramvaje.

Původně jsme opravy v Myslíkově ulici plánovali zrealizovat v průběhu letošního července, nicméně souběh s výstavbou nové tramvajové tratě na Václavském náměstí, která přeruší provoz mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, je dopravně nevhodný,“ dodal Miroslav Penc.

Změny tras a provozu tramvajových linek

  • Linka č. 2 bude ve směru od Sídliště Petřiny vedena ze zastávky Chotkovy sady přes zastávky Malostranská (na nábřeží Edvarda Beneše) a Právnická fakulta do zastávky Malostranská (u stanice metra), a dále bude pokračovat zpět směr Sídliště Petřiny.
  • Linky č. 3 a 92 budou v úseku Palackého náměstí – Lazarská odkloněny přes zastávky Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 4 bude v provozu i o víkendu.
  • Linka č. 5 bude ve směru od Slivence zkrácena do zastávky Na Knížecí (ve směru do Slivence obsluhuje i zastávky Anděl v Plzeňské a Nádražní ulici).
  • Linky č. 18 a 93 budou v úseku Albertov – Národní divadlo odkloněny přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí a Jiráskovo náměstí.
  • Linky č. 21 a 24 budou zrušeny.
  • Linky č. 22 a 97 budou v úseku Karlovo náměstí – Malostranská odkloněny přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo (na nábřeží) a Staroměstská. Linka č. 22 bude v provozu pouze v trase Zahradní Město – Bílá Hora.
  • Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Újezd odkloněna přes zastávky Švandovo divadlo, Arbesovo náměstí, Anděl a Na Knížecí do zastávky Plzeňka.
  • Linky č. 91 a 96 budou v úseku Karlovo náměstí – Lazarská odkloněny přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 94 bude v úseku Zborovská – Lazarská odkloněna přes zastávky Jiráskovo náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 95 bude v úseku Albertov – Lazarská odkloněna přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 99 bude v úseku Karlovo náměstí – Újezd odkloněna přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo (na nábřeží), Staroměstská, Malostranská (v Letenské ulici) a Malostranské náměstí.

Nově zavedené linky tramvají

  • Linka č. 32 v trase Vypich – Pohořelec – Pražský hrad – Malostranská – Újezd – Národní třída –Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Bílá labuť. V pracovní dny do cca 19:30 bude pokračovat ve směru Florenc – Palmovka – Bulovka – Kobylisy.
  • Linka č. 33 v trase Nádraží Hostivař – Zahradní Město – Průběžná – Koh-i-noor – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Výtoň – Nádraží Braník.
Tagy dpp tramvajová výluka
44 komentářů