Malta jako první evropská země zakáže od března pronájem elektrokoloběžek

Sdílené elektrokoloběžky Tier a Bolt. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýSdílené elektrokoloběžky Tier a Bolt. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Vláda chystá naopak pobídky k nákupu koloběžek pro individuální majitele.

Malta jako první evropská země od března příštího roku zakáže pronájem elektrokoloběžek. Rozhodnutí zdůvodňuje potížemi, které způsobují chodcům. S odvoláním na ministerstvo dopravy o tom informovala agentura Reuters. Soukromé elektrokoloběžky budou naopak povoleny a vláda chystá i pobídky k jejich nákupu.

Rozhodnutí bylo přijato kvůli neúnosnému zneužívání, uvedl ministr dopravy Aaron Farrugia. „Přestupky na elektrokoloběžkách jsou tak rozšířené, že ani zdvojnásobení počtu policistů přes noc by problém nevyřešilo, konstatoval.

Podobné rozhodnutí v září po uspořádání referenda učinila Paříž. Malta před zákazem zvažovala zřídit parkovací zóny pro 5 000 koloběžek.

Na chaoticky zaparkované koloběžky, které blokovaly chodníky a přístupy ke garážím a domům, si často stěžovali chodci zejména v pobřežních městech Sliema a St. Julian’s. Motoristé podle médií uvádějí, že se koloběžky leckdy vynoří z ničeho nic a mnohdy v protisměru. Nahlášeno bylo i několik vážných dopravních nehod.

Rozhodnutí kritizovala skupina na podporu cyklistiky Rota. Vláda by se podle ní měla zaměřit na zajištění lepší infrastruktury.

Ministr Farrugia zdůraznil, že pronájem koloběžek nesnižuje používání automobilů. „Mezinárodní studie a zkušenosti ukazují, že elektrokoloběžky nahrazují chůzi a veřejnou dopravu, nikoliv automobily,“ řekl.

Tagy elektrické koloběžky Malta zákaz koloběžek
51 komentářů