Maďarská vláda chce získat většinový podíl v mezinárodním letišti v Budapešti

Letiště Ference Liszta, Budapešť. Autor: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7065179Letiště Ference Liszta, Budapešť. Autor: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7065179

Drtivou většinu v budapešťském letišti drží dva kanadské penzijní fondy, zbytek má singapurská vláda.

Maďarská vláda chce získat většinový podíl v mezinárodním letišti v Budapešti. Napsal to v pátek provládní deník Magyar Nemzet, který se odvolává na zdroje z odvětví. Kanadští a singapurští majitelé hlavního leteckého uzlu ale zájem o prodej svých podílů zatím neprojevili.

Mezinárodní Letiště Ference Liszta v Budapešti zažívalo v posledních letech svižný růst zejména díky nízkonákladovému cestování. Jako celé odvětví letecké dopravy se ale potýká s dopady pandemie covidu-19. Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že by letiště rád viděl v domácích rukou.

Většinovým vlastníkem letiště je kanadský penzijní fond PSP Investments, který v něm drží přes 55 procent. Zhruba po 20 procentech vlastní investiční firma singapurské vlády GIC Special Investments a kanadský penzijní fond Caisse de dépôt et placement du Québec.

V letišti, které maďarskému státu patřilo až do roku 2005, nemá teď vláda žádný podíl. Maďarská média loni informovala, že místní společnost Indotek, která se zabývá správou nemovitostí, je součástí konsorcia jednajícího o převzetí podílu v letišti. Média se tehdy odvolávala na šéfa a majitele Indoteku Daniela Jellineka.

Jmenovaná firma stojí v čele konsorcia maďarských a amerických společností, řekl tehdy Jellinek. Zdůraznil, že žádní z jeho členů nemají politické vazby. K aktuálním informacím se Indotek nevyjádřil.

ČTK

Tagy Letiště Budapešť Maďarsko
4 komentáře