Lyon mění systém parkování, platit se bude podle hmotnosti vozidla i počtu dětí

Parkování v Lyonu. Foto: Lyon.frParkování v Lyonu. Foto: Lyon.fr

Majitelům větších aut stoupne měsíční poplatek na více než dvojnásobek.

Radnice ve druhém největším francouzském městě se rozhodla k zásadní reformě parkovacího systému. Vedení Lyonu oznámilo, že od začátku příštího roku v parkovacím ceníku zohlední například hmotnost auta i sociální situaci majitelů vozidel nebo počet dětí.

„Od roku 2024 bude progresivní zpoplatňování parkování podporovat používání méně znečisťujících vozidel a s nízkou spotřebou paliva. Umožní také zavést více sociální spravedlnosti zohledněním sociálních a rodinných kritérií lyonských motoristů,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Dosud v Lyonu platí plošná sazba 20 eur na měsíc pro jakékoliv osobní auto. Nově zlevní parkování na 15 eur měsíčně rodinám se třemi a více dětmi, stejně tak klesne poplatek i sociálně slabým rodinám. Zvýhodněná sazba se bude týkat zhruba každé druhé rodiny.

Zásadní proměnou bude zavedení poplatku podle typu auta a především jeho hmotnosti. Základní sazba stoupne na 30 eur měsíčně a bude se týkat vozidel s vnitřním spalováním o hmotnosti 1 000 až 1 725 kg a také plug-in hybridů o hmotnosti až 1 900 kg. Větší auta budou platit 45 eur měsíčně. Elektromobily do váhy 2,2 tuny budou platit 15 eur. „Těžší vozidla mají mnohem větší dopad na klima. Spotřebovávají více paliva, výroba je náročnější. Nehody, které těžká vozidla způsobí, jsou vážnější, zejména pak u SUV. Brzdění vypouští více jemných částic a zabírají více veřejného prostoru na úkor jiných méně znečišťujících druhů dopravy,“ vysvětlila radnice nový ceník.

Lyon současně zaveden roční předplatné pro parkování řemeslníků, vytvořil seznam profesí pro „urgentní opravy“, které na ni dosáhnou. Stejně tak budou mít obchodníci a další živnostníci zvýhodněnou sazbu za parkování u svých provozoven.

Tagy ceník parkování Lyon
63 komentářů